Ethereum Nedir?

eth1

Ethereum, Ether (ETH) veya Ethereum adlı kendi kripto para birimine ve Solidity adlı kendi programlama diline sahip bir blok zinciri platformudur.

Bir blok zinciri ağı olarak Ethereum, işlemleri doğrulamak ve kaydetmek için merkezi olmayan bir kamu defteridir. Ağın kullanıcıları platformda uygulamalar oluşturabilir, yayınlayabilir, para kazanabilir ve kullanabilir ve Ether kripto para birimini ödeme olarak kullanabilir. İçeridekiler, ağdaki merkezi olmayan uygulamaları “dapps” olarak adlandırıyor.

Bir kripto para birimi olarak Ethereum, piyasa değerinde yalnızca Bitcoin’den sonra ikinci sıradadır.


Ethereum, iş, finansal hizmetler ve eğlence uygulamaları oluşturmak ve paylaşmak için kullanılan açık kaynaklı, blok zinciri tabanlı bir platformdur.

Ethereum kullanıcıları dapp’leri kullanmak için ücret ödüyor. Ücretlere “gaz” denir, çünkü gerekli hesaplama gücü miktarına bağlı olarak değişirler.

Ethereum’un kendi ilişkili kripto para birimi Ether veya ETH vardır.

Kripto para birimi artık piyasa değerinde Bitcoin’den sonra ikinci sırada.

Ethereum kurucusu Joe Lubin ne olduğunu ve neden önemli olduğunu açıklıyor

Ethereum’u Anlamak

Ethereum, geliştiricilerin kesinti, dolandırıcılık veya üçüncü bir tarafın müdahalesi riski olmadan kullanılabilecek akıllı sözleşmeler ve dağıtılmış uygulamalar (dapps) oluşturmasını ve yayınlamasını sağlamak için oluşturuldu .

Ethereum kendisini “dünyanın programlanabilir blok zinciri” olarak tanımlıyor. Finansal hizmetler, oyunlar ve uygulamalar için bir pazar yeri olarak hizmet veren programlanabilir bir ağ olarak Bitcoin’den ayrılır; bunların tümü Ether kripto para biriminde ödenebilir ve dolandırıcılık, hırsızlık veya sansürden korunur. 1

Ethereum’un Kurucuları

Ethereum, Temmuz 2015’te küçük bir grup blockchain meraklısı tarafından başlatıldı. Ethereum ağını kullanan bir blok zinciri uygulamaları geliştiricisi olan ConsenSys’in kurucusu Joe Lubin’i içeriyordu. Başka bir kurucu ortak olan Vitalik Buterin, Ethereum konseptinin ortaya çıkmasıyla tanınır ve şu anda şirketin CEO’su ve halka açık yüzü olarak hizmet vermektedir. Buterin bazen dünyanın en genç kripto milyarderi olarak tanımlanır. (1994 doğumludur.)

Ether kripto para birimi, Ethereum ağı içinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, Bitcoin gibi, Ether de artık bazı tüccarlar ve hizmet satıcıları tarafından kabul edilen bir ödeme şeklidir. Overstock, Shopify ve CheapAir, Ether’i ödeme olarak kabul eden çevrimiçi siteler arasındadır. 2

Ethereum İşi

Gartner Research’e göre bir blockchain yazılım platformuna yatırım yapan işletmeler için Ethereum’un ana rakipleri arasında Bitcoin, Ripple, IBM, IOTA, Microsoft, Blockstream, JP Morgan ve NEO yer alıyor. 3

Ayrı olarak, Ether, oldukça değişken kripto para birimi piyasasında bir rakiptir. Mayıs 2021 itibariyle, Ethereum, Bitcoin’den sonra değer bazında ikinci en büyük kripto para birimiydi. Analytics Insight’a göre, Bitcoin için 1.080 trilyon dolara kıyasla piyasa değeri 500 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. 4

(Analytics Insight’ın En İyi 10 listesindeki diğer sekizi Binance Coin, Dogecoin, Cardano, Tether, XRP, İnternet Bilgisayarı, Polkadot ve Bitcoin Cash’dir.) 4

Ethereum Tabanlı Projeler

Ethereum, platformunun “hemen hemen her şeyi kodlamak, merkezsizleştirmek, güvence altına almak ve ticaret yapmak” için kullanılabileceğini iddia ediyor. Konsepti test etmek için bir dizi proje devam ediyor.

Microsoft, Microsoft Azure bulutunda Ethereum Blockchain as a Service (EBaaS) sunmak için ConsenSys ile ortaklık içindedir. Kurumsal müşterilere ve geliştiricilere tek tıklamayla bulut tabanlı bir blockchain geliştirici ortamı sunmayı amaçlamaktadır. 5

2020’de Advanced Micro Devices (AMD) ve ConsenSys, Ethereum altyapısı üzerine kurulmuş bir veri merkezleri ağı oluşturmak için bir ortak girişim duyurdu. 6

Ethereum’un Devam Eden Evrimi

Ethereum’un kurucuları , sanal para biriminin güvenli ticaretinin ötesinde kullanımlar için blok zinciri teknolojisinin potansiyelini ilk düşünenler arasındaydı . ETH kripto para birimi, öncelikle platformunda oluşturulan uygulamalar için bir ödeme aracı olarak oluşturuldu.

Bilgisayar korsanlarına ve diğer meraklılara karşı savunmasızlığı, sağlık kayıtlarından oylama sistemlerine kadar özel bilgilerin depolanması için olanaklar yarattı. Kripto paraya olan bağımlılığı, programcılara ağ üzerinde oyunlar ve iş uygulamaları oluşturma ve pazarlama fırsatları yarattı.

Sert Çatal

Bir blok zinciri, bilgisayar korsanlarının saldırılarına karşı savunmasız olabilir, ancak bu, denemenin eksikliğinden kaynaklanmaz. 2016 yılında, kötü niyetli bir aktör, üçüncü bir tarafça oluşturulan ve Ethereum’un yazılım platformundan kaynaklanan bir dizi akıllı sözleşme olan DAO adlı bir proje için toplanan 50 milyon dolardan fazla Ether çaldı. Başarılı baskın, üçüncü taraf bir geliştiriciye suçlandı.

Ethereum topluluğu, mevcut blok zincirini geçersiz kılarak ve ikinci bir Ethereum blok zinciri oluşturarak bir “hard fork” oluşturarak hırsızlığı tersine çevirmeyi seçti. Orijinal, Ethereum Classic olarak bilinir.

Ethereum 2.0

Mayıs 2021 itibariyle, Ethereum, yalnızca Bitcoin’in ardından piyasadaki en büyük ikinci sanal para birimiydi. 7 Dolaşımdaki ETH sayısı 2018’de 100 milyonu geçti. 8

Bitcoin’den farklı olarak, oluşturulabilecek ETH sayısında bir sınır yoktur.

Ethereum şu anda, geçmişte onu yavaşlatan tıkanıklık sorunlarını ele alırken ağın ölçeklenmesine izin vermeyi amaçlayan Ethereum 2.0 olarak bilinen uzun zamandır beklenen bir yükseltmeden geçiyor. (2017 yılında CryptoKitties adlı bir oyun, platformdaki işlemleri tek başına yavaşlattı.) 9

 Etherium’un Bitcoin’den daha geniş emelleri var. Bilgileri güvenli bir şekilde depolayabilen her türlü uygulama için bir platform olmak istiyor.

Ethereum’a Eleştiriler

Ethereum, tüm kripto para platformlarının karşılaştığı aynı eleştirilerle karşı karşıya:

  • Kripto para birimleri (tekrar) patlamak üzere olan bir balon olabilir veya olmayabilir. Bu tartışma, Bitcoin’in değerinin yaklaşık 20.000 dolar ile yaklaşık 3.000 dolar arasında değiştiği bir yıl olan en az 2017’den beri devam ediyor.
  • Bu ağların her biri büyük miktarda enerji tüketiyor. Özellikle kripto para madencileri, işlemleri doğrulama sürecine büyük miktarda bilgi işlem gücü ayırıyor. Çin’in kripto para birimini çökertmesinin nedenlerinden biri, büyük ölçekli kripto madeni para madenciliği operasyonlarının neden olduğu fosil yakıt enerjisi tüketimidir. 10

Ethereum ayrıca ücretleri konusunda eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Bu, Ethereum 2.0’ın piyasaya sürülmesiyle değişebilir.

Ethereum SSS’leri

İşte Ethereum hakkında sık sorulan bazı soruların cevapları.

Basit Terimlerle Ethereum Nedir?

Etherium, herhangi bir blok zinciri gibi, hacklenemez olacak şekilde tasarlanmış bir bilgi veritabanıdır. Ether veya ETH, blok zincirindeki işlemleri tamamlamak için kullanılan kripto para birimidir.

Geleneksel bir veri tabanından farklı olarak, bir blok zincirindeki bilgiler, veri “bloklarından” oluşan kronolojik bir “zincir” olarak düzenlenir. Örneğin, bir Ether coin kullanan her işlem doğrulanmalı ve o coinin benzersiz blok zincirinde ek bir blok olarak kaydedilmelidir. Her işlemi bir sırayla kaydetme işlemi, bir blok zincirinin genellikle bir defterle karşılaştırılmasının nedenidir.

Etherium blok zinciri, Ether para birimi için işlem kayıtlarından daha fazlasını depolar. Yazılım geliştiricilerin dapps adı verilen oyunlar ve iş uygulamaları oluşturmasına ve bunları kullanıcılara pazarlamasına olanak tanır. Bu kullanıcılar, World Wide Web’de hassas bilgilerin depolanmasıyla gelen göreceli risk eksikliğinden yararlanmak isterler.

ETH Ticareti Nedir?

Yatırımcılar, Ether veya ETH satın almak ve satmak için çeşitli siber para ticaret platformlarından herhangi birini kullanır. Geçerli seçimler Coinbase, Kraken, Bitstamp, İkizler, Binance ve Bitfinex arasındadır. Robinhood ve Gemini gibi uygulamalara yatırım yapmak, kripto para birimi ticaretine de izin verir.

Siber para birimi değerlemeleri son derece değişkendir ve bunları ticaret yapan insanlar bu oynaklıktan yararlanmaya çalışıyor. Bir ETH’nin değeri 2021 Mayıs sonunda yaklaşık 2.236 dolardı. Mayıs ortasında 4.000 doların üzerindeydi. Bir yıl önce yaklaşık 231 dolardı. 11

Ethereum Bitcoin’den Daha İyi mi?

Bitcoin blok zincirinden farklı olarak, Etherium blok zinciri bir kripto para birimini desteklemek için oluşturulmamıştır. Ether kripto para birimi, Etherium blok zinciri üzerine kurulu uygulamalar için şirket içi bir para birimi sağlamak üzere oluşturuldu.

Başka bir deyişle, Etherium’un daha geniş emelleri var. Bilgileri güvenli bir şekilde depolayabilen her türlü uygulama için bir platform olmak istiyor.

Farklılıklarına rağmen, ikisi, yatırım dünyasında rakip haline gelen sanal para birimlerinin yaratıcılarıdır. Ve sanal para birimleri tam olarak şudur: Fiziksel bir varlığı olmayan ancak bir alıcı ve bir satıcı tarafından üzerinde anlaşılan bir fiyatta değiş tokuş edilebilen bir kod dizisi ile temsil edilen paralardır.

Ethereum Nasıl Para Kazanır?

Kullanıcılar, Ethereum platformunda dapp’leri kullanmak için ücret öderler. Bu ücretler, kullanılan hesaplama gücünün miktarına bağlı olarak değiştiği için “gaz” olarak adlandırılır. 12

Ethereum Gaz Raporuna göre, gaz için medyan ücret 2021’in başlarında işlem başına 10 doların üzerindeydi.

Bir Ethereum Madenciliği Ne Kadar Sürer?

be[in]cryto adlı bir siteye göre, Ethereum madenciliği zor değil ama tek bir madenciliği yapmak ortalama 63,7 gün sürüyor. Ağır bir elektrik faturasına hazır olun. 13

Kripto para birimlerine ve İlk Para Tekliflerine (“ICO’lar”) yatırım yapmak oldukça riskli ve spekülatiftir ve bu makale Investopedia veya yazar tarafından kripto para birimlerine veya ICO’lara yatırım yapılması için bir tavsiye değildir. Her bireyin durumu benzersiz olduğundan, herhangi bir finansal karar vermeden önce her zaman nitelikli bir profesyonele danışılmalıdır. Investopedia, burada yer alan bilgilerin doğruluğu veya güncelliği konusunda hiçbir beyanda bulunmaz veya garanti vermez. Bu makalenin yazıldığı tarih itibariyle yazar Bitcoin ve Ripple’ın sahibidir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık