Satoshi Nakamoto : Gerçek mi kurgu mu?

Satoshi Nakamoto

Bitcoin projesinin modern finans endüstrisindeki en büyük olmasa da en önemli icatlardan biri olduğu inkar edilemez . Bu kripto para, kullanıcı odaklı yaklaşımı sayesinde tüm standart ödeme yöntemlerini modası geçmiş gibi göstermeyi başardı. Sonuç olarak, Bitcoin kripto para topluluğu tarafından iyi karşılandı ve birçok hükümet onu yasadışı bir para birimi olarak görse de hala kullanıyor. 

Kripto para biriminin varlık sınıfı olarak değişken bir geçmişi var, ancak bu, yaratıcısının vızıltılarına yaklaşmıyor.  Kripto para dünyasında en çok konuşulan konulardan biri Bitcoin yaratıcısıdır ve henüz dünyada hiç kimse Bitcoin’i kimin icat ettiğini bilmiyor.

Tek bildiğimiz bir isim: Satoshi Nakamoto. Bu kişiyi çevreleyen pek çok gizem var, bu yüzden bu kişiye yakından bakmak ve bildiğimiz her şeyi ortaya koymak istedik. 

Satoshi Nakamoto Kimdir?

Satoshi Nakamoto, Bitcoin kripto para biriminin yaratıcıları tarafından kullanılan anonim isimdir. Satoshi Nakamoto adı genellikle Bitcoin ile eşanlamlı olmasına rağmen, Satoshi Nakamoto’nun kişiliği Bitcoin’in ilk günlerinde yer aldı ve 2009’da yazılımın ilk sürümü üzerinde çalışıyordu.

Nakamoto’ya ve Nakamoto’dan iletişim elektronik olarak gerçekleştirildi ve kişisel ve arka plan ayrıntılarının eksikliği, ismin arkasındaki gerçek kimliği bulmanın imkansız olduğu anlamına geliyordu. İsmin tek bir kişiye mi yoksa bir grup insana mı atıfta bulunduğu bugüne kadar belirsizdir. Bilinen şey, 2008 yılında kripto para biriminin gelişimini hızlandıran bir makale yayınladığıdır.

Bitcoin Teknik Raporu

Çoğu insan için Satoshi Nakamoto, kripto para birimindeki en esrarengiz karakterdir.  Ancak  Investopedia’ya  göre Bitcoin, Nakamoto ünlü beyaz kitabını yayınladığında hayat buldu. kriptografi üzerine .

Kriptografi posta listesi, çifte harcama sorununa bir çözüm olarak, hükümet, finansal sistem veya şirket gibi herhangi bir aracının katılımı olmadan güvenli, eşler arası işlemlere izin verecek bir dijital para birimini tanımladı.

Çifte harcama sorunuyla mücadeleye yönelik çözümler, tarihsel olarak, sahibinin dijital bir para birimi harcayıp harcamadığını doğrulayacak güvenilir, üçüncü taraf aracıların kullanılmasını içeriyordu.

Ancak bu güvene dayalı model, güvenilen tarafa gerçekten güvenilemiyorsa yine de dolandırıcılık riskiyle sonuçlanır. Üçüncü şahsın kaldırılması ancak işlemlere kriptografi yerleştirerek gerçekleştirilebilir.

Nakamoto, işlemlere merkezi olmayan bir para birimi yaklaşımı önerdi ve sonuçta blok zincirlerin yaratılmasıyla sonuçlandı. Bu merkezi olmayan para birimi işlemleri bir blok zinciri aracılığıyla izlenecektir . Blok zinciri, herhangi bir finans kurumu tarafından kullanılan bir defter gibidir, ancak bu defterin tüm katılımcılar tarafından tutulan ve herkes tarafından görülebilen, kriptografik araçlarla güvence altına alınan tam kopyaları ile tüm ağ boyunca dağıtılması dışında.

Bir blok zincirinde, bir işlem için zaman damgaları, çalışma kanıtına dayalı olarak önceki zaman damgalarının sonuna eklenir ve değiştirilemeyen bir geçmiş kayıt oluşturulur. Sonuç olarak, asla 21 milyondan fazla Bitcoin olmayacaktı.

Bitcoin topluluğu

Nakamoto’ya göre, Bitcoin’in yaratılması, para biriminin kontrolünü finansal elitlerden alıp sıradan insanların eline vermeyi amaçlıyordu. İlk Bitcoin işlemi, Nakamoto’nun çıkış tarihinde Bitcoin yazılımını indirmiş olan tanınmış bir geliştirici olan Hal Finney’e 10 Bitcoin göndermesiyle gerçekleşti.

İlk ticari işlem 2010 yılında Laszlo Hanyecz adlı bir programcının 10.000 Bitcoin karşılığında kendisine iki Papa John’s pizzası satın almasıyla gerçekleşti.

Bitcoin kodu açık kaynaklıdır, yani tasarımı herkese açıktır. Sonuç olarak, hiç kimse Bitcoin’e sahip değil veya onu kontrol etmiyor ve herkes katılabilir.

Satoshi, Bitcoin’in gelişimini kontrol etmeye devam ederken, kullanıcılar ve geliştiriciler, koda katkıda bulunmak ve işbirlikçi bir çaba haline gelen proje üzerinde çalışmak için Bitcoin forumlarında toplandılar. Bitcoin yazılımını çalıştıran kullanıcılar nihai otoriteydi.

Bitcoin’in yaratıcısının tarihi

Satoshi Nakamoto, bitcoin geliştiren kişi veya kişiler tarafından kullanılan bir takma addır. Bitcoin geliştirme sürecinde Nakamoto, dünyadaki ilk blok zinciri veritabanını da geliştirdi.

2010 yılına kadar Nakamoto, bitcoin’in geliştirilmesine dahil oldu, ancak ardından hemen ortadan kayboldu. Nakamoto’ya ve Nakamoto’dan iletişim elektronik olarak gerçekleştirildi ve kişisel ve arka plan ayrıntılarının olmaması, ismin arkasındaki gerçek kimliği bulmanın imkansız olduğu anlamına geliyordu.

Herhangi birinin Nakamoto ile yaptığı son yazışma, başka bir kripto geliştiricisine “başka şeylere geçtiklerini” söyleyen bir e-postaydı. Bununla birlikte, isme bir yüz koyamamak, öncelikle kripto para birimlerinin sayısı, popülaritesi ve kötü şöhreti arttıkça Nakamoto’nun kimliği hakkında önemli spekülasyonlara yol açtı.

Yıllar boyunca, Nakamoto’nun gerçek kimliğini ortaya çıkarmak için birkaç girişimde bulunuldu. Yine de hiçbiri, Nakamoto olarak ortaya çıkan kişilerin aslında takma adın arkasındaki kişi olduğunu kesin olarak kanıtlayamadı.

Nakamoto hiçbir zaman röportaj yapmadı, herhangi bir siyasi açıklama yapmadı ya da herhangi bir açıklama yapmadı. Nakamoto gerçekten gerçek bir insansa, oldukça münzevidir. Ama hepsi bu değil. Bazıları Nakamoto’nun tek bir kişi değil, bir grup insan olduğunu öne sürdü.

Nakamoto’nun çevrimiçi hesabının Japon bir adam olduğu iddiası, gönderilerin zamanlamasını takip etmek gibi basit bir eylemle sorgulandı. Birkaç kişi Bitcoin’in arkasındaki beyni olduğunu iddia etti.

Yine de, tüm iddiaları kesin olarak reddedildi ve bitcoin mucidinin kimliğinin Nakamoto’nun cüzdanındaki bitcoin miktarı kadar değerli olmasını sağladı.

Nakamoto’nun kimliği kanıtlanabilir bir kişi veya kişilere atfedilmemekle birlikte, Nakamoto’nun kontrolü altındaki -sayısının yaklaşık 1 milyon olduğu düşünülen- bitcoin zulasının değerinin 60 milyar doları geçebileceği tahmin ediliyor.

Ayrıca, üretilen maksimum bitcoin sayısının 21 milyon olduğu göz önüne alındığında, Nakamoto’nun toplam bitcoin holdinglerinin %5’lik hissesi önemli bir pazar gücüne sahiptir.

2012 yılında Nakamoto, Japonya’da yaşayan 37 yaşında bir erkek olduğunu iddia etti. Ancak bu, atasözü atın ağzından çıkmış olmasına rağmen, genellikle yanlış bir ifade olarak kabul edilir. Bu iddianın yanlış olduğuna inanılmasının en büyük nedenlerinden biri, Nakamoto’nun İngilizce dilini kullanırken ne kadar rahat göründüğüdür.

Ek olarak, bazı kelimelerin diğer geliştiricilerle erken etkileşimlerinde kullanılması nedeniyle, Satoshi Nakamoto’nun muhtemelen İngiliz veya İngiliz Milletler Topluluğu’ndan biri olduğu da kabul edilmektedir.

Nakamoto’nun çıkardığı ilk bitcoin bloğunda 2009’da bir Times manşeti de Nakamoto’nun Japonya’da değil İngiltere’de olduğuna işaret ediyor. Dorian Nakamoto, Nick Szabo ve Craig Wright gibi birkaç kişi Bitcoin’in kurucusu veya yaratıcısı olarak öne sürüldü. Ancak hiçbirinin Nakamoto olduğu kanıtlanmadı.

Dorian Nakamoto

Bu belki de bitcoin’in kurucusunu ortaya çıkarmak için yapılan en yüksek profilli girişimdi. Haber Haftası Mart 2014’te , Dorian Nakamoto’yu para biriminin yaratıcısı olarak tanımladı. Makalenin yayınlanması, kripto ve daha geniş teknoloji topluluğunda bir kargaşaya neden oldu. Bu, ana akım bir yayının bitcoin’in yaratıcısının kimliğini öğrenmeye çalıştığı ilk seferdi.

Newsweek hikayesi, Satoshi Nakamoto ve Dorian Nakamoto arasında birkaç benzerlik olduğunu iddia etti. Örneğin, her ikisinin de sözde özgürlükçü eğilimleri ve bir Japon bağlantısı vardı. Dorian Nakamoto, California Polytechnic’te fizik eğitimi almış ve daha sonra gizli savunma projelerinde çalışmaya başlayan 64 yaşında bir Japon-Amerikalı. Makalenin yazarı ayrıca Nakamoto’nun bitcoin ile “artık” ilgilenmediğini ve diğer insanlara “verdiğini” söylediğini iddia etti.

Dorian Nakamoto daha sonra Bitcoin’in arkasındaki beyin olduğunu reddetti ve müteakip soruşturma Nakamoto’yu yarış dışı bıraktı. Ancak Newsweek yayını, Nakamoto’nun evinin bir fotoğrafını da ortaya çıkardı. Üstün bir görsel arama, yerini hızlı bir şekilde ortaya çıkarabilir.

Birçoğu Dorian Nakamoto’nun Bitcoin’in kurucusu olduğuna inanmazken, kripto topluluğu onun mahremiyetinin ihlal edilmesine karşıydı. Bununla birlikte, medya vızıltısı Dorian için kârsız değildi.

Bir çevrimiçi kampanya, onun adına 100’den fazla bitcoin topladı. Fon, Bitcoin topluluğunun “teşekkürler” deme şekliydi. Nisan 2014’te Dorian Nakamoto, insanlara destekleri için teşekkür etmek için bağış toplayan Andreas Antonopoulos ile birlikte bir YouTube videosunda yer aldı.

Nick Szabo

Finney gibi, Nick Szabo da erken bir cypherpunktı ve bu çevredeki birçok insanla arkadaştı. 2005 yılında, üçüncü şahısların güvenine bağlı olmayacak “Bitgold” adlı dijital para birimini varsaydığı bir blog yazısı yazdı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Facebook , Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Finney

Bitcoin, cypherpunk hareketinin ürünüdür ve bu hareketin temel direklerinden biri Hal Finney’dir. Finney 2014 yılında öldü. Finney, piyasaya sürülmesinden önce ve sonra Bitcoin topluluğunda aktifti ve Finney, bir işlemde Bitcoin alan ilk kişidir.

Ayrıca tesadüfen, Finney tarafından icat edilen bir takma ismin ilham kaynağı olabileceği tahmin edilen Dorian Nakamoto’dan birkaç blok ötede yaşadı.

Craig wright

Satoshi Nakamoto’nun arkasındaki kişi olarak aday gösterilecek daha renkli karakterlerden biri de Avustralyalı bir akademisyen ve iş adamı olan Craig Wright. Wired ve Gizmodo’daki iki makale, Wright’ın Bitcoin’in arkasındaki kişi olabileceğini öne sürdü, ancak sonraki araştırmalar, ayrıntılı bir aldatmaca yaptığı sonucuna vardı. Ancak yine de madalyonun arkasındaki adam olduğunu iddia ediyor.

Satoshi’yi neden asla bilmeyebiliriz? 

Gerçek Satoshi yaşıyor ve nefes alıyorsa, saklanmak için bazı zorlayıcı nedenler vardır. Birincisi, ABD merkez bankasının, Dolara karşı bir rakip icat edecek kadar cüretkar kişi veya kuruluşların peşine düşme konusunda köklü bir sicili var.

Bireylerin Amerika Birleşik Devletleri para birimleriyle rekabet etmek için özel madeni para veya para birimi sistemleri oluşturması federal yasanın ihlalidir. Aslında, federal hükümetin, Doların egemenliğiyle rekabet eden herhangi bir metanın yaratıcılarını yorgun bir şekilde takip ettiği ve suçladığı bilinmektedir. 

Bitcoin’in yaratıcısının hayatta olduğunu varsayarsak, Satoshi gezegendeki en zengin insan olma yolunda olabilir. Ama bir tane daha büyüleyici büküm var. Bitcoin blok zinciri açık olduğu için, araştırmacıların buluşunun ilk günlerinde çıkarılan bitcoin Satoshi’nin çoğunu makul bir şekilde tanımlamaları mümkündür.

En başından sonra, Satoshi Finney gibi ilk test kullanıcılarına birkaç Bitcoin gönderdiğinde, Satoshi’nin paraları hiç gönderilmemiş, harcanmamış veya hiçbir şekilde sermayeye dönüştürülmemiş gibi görünüyor.

On yıldan fazla bir süredir, Bitcoin mucidinin varlıkları potansiyel olarak on milyarlarca dolar değerinde büyüdüğünden, Satoshi’nin kelimenin tam anlamıyla kazandığı paranın payına dokunulmadan kaldı. Peki Satoshi kimdir? Baş şüphelilerden biri mi? Yıllar boyunca Bitcoin’in yaratıcısı olarak tanımlanan diğer birçok insandan biri mi?

Hiç kimsenin şüphelenmediği biri mi? Satoshi yaşıyor mu öldü mü? Tek bir mucit mi yoksa bir ekip mi? Yıllar geçtikçe, herkesin Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliğini başarıyla ifşa etmesi giderek daha olası görünüyor. Bize kalan, Satoshi’nin trilyon dolarlık yaratımı ve küçük bir iletişim önbelleği.

Tüm Analiz ve Yorumları Görmek İçin Tıklayınız

Kaynak : cryptopolitan.com

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık