Uniswap Nedir? Eksiksiz Bir Başlangıç ​​Kılavuzu

uni

Uniswap, Ethereum blok zincirinde çalışan lider bir merkezi olmayan kripto borsasıdır.

Kripto ticaretinin büyük çoğunluğu Coinbase ve Binance gibi merkezi borsalarda gerçekleşir . Bu platformlar, tek bir otorite (borsayı işleten şirket) tarafından yönetilir, kullanıcıların kendi kontrolleri altında para yatırmalarını ve ticareti kolaylaştırmak için geleneksel bir sipariş defteri sistemini kullanmalarını gerektirir. 

Emir defteri tabanlı ticaret, alış ve satış emirlerinin, her bir emirde verilen toplam tutarla birlikte bir liste halinde sunulduğu yerdir. Bir varlık için açık alım ve satım emirlerinin miktarı “piyasa derinliği” olarak bilinir. Bu sistemi kullanarak başarılı bir işlem yapabilmek için, bir alış emrinin, bir varlığın aynı tutar ve fiyatı için emir defterinin karşı tarafında bir satış emri ile eşleşmesi gerekir.

Örneğin, merkezi bir borsada 33.000 $ fiyatla bir bitcoin (BTC) satmak istiyorsanız, sipariş defterinin diğer tarafında eşit veya daha yüksek bir fiyat satın almak isteyen bir alıcının görünmesini beklemeniz gerekir. bu fiyata bitcoin miktarı.

Bu tür bir sistemle ilgili temel sorun, bu bağlamda herhangi bir zamanda sipariş defterinde bulunan siparişlerin derinliğini ve sayısını ifade eden likiditedir. Düşük likidite varsa, bu, tüccarların alım veya satım emirlerini yerine getiremeyebilecekleri anlamına gelir.

Likiditeyi düşünmenin başka bir yolu: Sokak pazarında bir yiyecek tezgahınız olduğunu hayal edin. Sokak pazarı, mal satan tezgah sahipleri ve ürün ve ürün satın alan insanlarla meşgulse, “sıvı pazar” olarak kabul edilir. Piyasa sakin olsaydı ve çok az alım satım olsaydı, “dar bir paUniswap nedir?

Uniswap, tamamen merkezi olmayan , yani tek bir kuruluşa ait olmadığı ve işletilmediği anlamına gelen ve otomatik likidite protokolü adı verilen nispeten yeni bir ticaret modeli kullanan tamamen farklı bir borsa türüdür (aşağıya bakın).

zar” olarak kabul edilirdi.

Uniswap platformu, 2018 yılında, piyasa değerine göre dünyanın en büyük ikinci kripto para projesi olan Ethereum blok zincirinin üzerine inşa edildi ve bu, onu tüm ERC-20 belirteçleri ve MetaMask ve MyEtherWallet gibi cüzdan hizmetleri gibi altyapı ile uyumlu hale getiriyor

Uniswap ayrıca tamamen açık kaynaktır, yani herkes kendi merkezi olmayan borsalarını oluşturmak için kodu kopyalayabilir. Hatta kullanıcıların borsada jetonları ücretsiz olarak listelemelerine izin verir. Normal merkezi borsalar kâr odaklıdır ve yeni madeni paraları listelemek için çok yüksek ücretler talep eder, bu nedenle tek başına bu dikkate değer bir farktır. Uniswap, merkezi olmayan bir borsa (DEX) olduğundan, aynı zamanda, tüccarların özel anahtarlarının kontrolünden vazgeçmelerini gerektiren merkezi bir borsanın aksine, kullanıcıların fonlarının kontrolünü her zaman elinde tutmaları anlamına gelir; daha fazla zaman alan ve pahalı olan bir blok zincirinde yürütülmektense. Özel anahtarların kontrolünü elinde tutarak, borsa hacklenirse varlıkları kaybetme riskini ortadan kaldırır .

son haberlere göreRakamlar , Uniswap şu anda dördüncü en büyük merkezi olmayan finans (DeFi) platformudur ve protokolünde kilitli 3 milyar doların üzerinde kripto varlığına sahiptir.

Uniswap nasıl çalışır?

Uniswap iki akıllı sözleşmeyle çalışır ; bir “Değişim” sözleşmesi ve bir “Fabrika” sözleşmesi. Bunlar, belirli koşullar sağlandığında belirli işlevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış otomatik bilgisayar programlarıdır. Bu durumda, fabrika akıllı sözleşmesi platforma yeni jetonlar eklemek için kullanılır ve değişim sözleşmesi tüm jeton takaslarını veya “ticaretleri” kolaylaştırır.

Herhangi bir ERC20 tabanlı belirteç, güncellenmiş Uniswap v.2 platformunda bir başkasıyla değiştirilebilir .

Otomatik likidite protokolü

Uniswap’ın merkezi borsaların likidite sorununu (girişte açıklanmıştır) çözme yolu, otomatik bir likidite protokolüdür. Bu, borsada işlem gören insanları likidite sağlayıcıları (LP’ler) olmaya teşvik ederek çalışır: Uniswap kullanıcıları, platformda gerçekleşen tüm işlemleri yürütmek için kullanılan bir fon oluşturmak için paralarını bir araya toplar. Listelenen her jetonun, kullanıcıların katkıda bulunabileceği kendi havuzu vardır ve her jetonun fiyatları, bir bilgisayar tarafından yürütülen bir matematik algoritması kullanılarak hesaplanır (aşağıda “Token fiyatı nasıl belirlenir” bölümünde açıklanmıştır).

Bu sistemle, bir alıcı veya satıcı, bir işlemi tamamlamak için karşı tarafın görünmesini beklemek zorunda değildir. Bunun yerine, belirli bir havuzda bunu kolaylaştırmak için yeterli likidite olması koşuluyla, herhangi bir ticareti bilinen bir fiyattan anında gerçekleştirebilirler.

Fonlarını yatırmanın karşılığında, her bir LP, havuza bahse konu katkıyı temsil eden bir jeton alır. Örneğin, toplamda 100.000 ABD Doları tutarında bir likidite havuzuna 10.000 ABD Doları katkıda bulunduysanız, bu havuzun %10’u için bir jeton alırsınız. Bu jeton, işlem ücretlerinin bir kısmı için kullanılabilir. Uniswap, platformda gerçekleşen her işlem için kullanıcılardan sabit %0,30 ücret alır ve bunu otomatik olarak bir likidite rezervine gönderir.

Bir likidite sağlayıcısı çıkmak istediğine karar verdiğinde, o havuzdaki bahis miktarına göre toplam ücretlerin bir kısmını rezervden alır. Aldıkları payın kaydını tutan jeton daha sonra imha edilir.

Uniswap v.2 yükseltmesinden sonra, bir topluluk oylamasıyla açılıp kapatılabilen ve esas olarak her %0,30 işlem ücretinin %0,05’ini gelecekteki gelişimi finanse etmek için bir Uniswap fonuna gönderen yeni bir protokol ücreti getirildi. Şu anda bu ücret seçeneği kapalıdır, ancak açılırsa, LP’lerin havuz ticaret ücretlerinin %0.25’ini almaya başlayacağı anlamına gelir.

Token fiyatı nasıl belirlenir

Bu sistemin bir diğer önemli unsuru, her bir tokenin fiyatını nasıl belirlediğidir. Uniswap, her bir varlığın fiyatının en yüksek alıcı ve en düşük satıcı tarafından belirlendiği bir emir defteri sistemi yerine otomatik bir piyasa yapıcı sistemi kullanır . Bir varlığın fiyatını arz ve talebe göre ayarlamak için kullanılan bu alternatif yöntem, uzun süredir devam eden bir matematiksel denklem kullanır. İlgili havuzda kaç jeton bulunduğuna bağlı olarak bir jetonun fiyatını artırıp azaltarak çalışır.

Birisi Uniswap’a yeni bir ERC-20 jetonu eklediğinde, o kişinin likidite havuzunu başlatmak için belirli bir miktarda seçilen ERC-20 jetonunu ve eşit miktarda başka bir ERC-20 jetonunu eklemesi gerektiğini unutmamak önemlidir.

Her jetonun fiyatını hesaplama denklemi x*y=k’dir, burada A jetonunun miktarı x ve B jetonunun miktarı y’dir. K sabit bir değerdir, yani değişmeyen bir sayıdır.

Örneğin Bob , Uniswap LINK/ETH havuzunu kullanarak zincir bağlantısını (LINK) ether ile takas etmek istiyor . Bob, havuzdaki LINK’in ethere oranını artıran çok sayıda LINK’i havuza ekler. K değerinin aynı kalması gerektiğinden, havuzdaki link maliyeti düşerken eter maliyetinin artması anlamına gelir. Yani Bob ne kadar çok LINK koyarsa, karşılığında o kadar az eter alır çünkü fiyatı artar. 

Likidite havuzunun boyutu, bir ticaret sırasında belirteçlerin fiyatının ne kadar değişeceğini de belirler. Bir havuzda ne kadar fazla para, yani likidite varsa, fiyatın o kadar fazla kaymasına neden olmadan daha büyük işlemler yapmak o kadar kolay olur.

Arbitraj

Arbitraj tüccarları, Uniswap ekosisteminin önemli bir bileşenidir. Bunlar, birden fazla borsada fiyat tutarsızlıklarını bulma konusunda uzmanlaşmış ve bunları kâr sağlamak için kullanan tüccarlardır. Örneğin, bitcoin Kraken’de 35.500 $’dan ve Binance’de 35.450 $’dan işlem görüyorsa, kolay bir kâr elde etmek için Binance’de bitcoin satın alabilir ve Kraken’de satabilirsiniz. Büyük hacimlerle yapılırsa, nispeten düşük riskle önemli bir kâr elde etmek mümkündür.

Arbitraj tüccarlarının Uniswap’ta yaptığı şey, havuzda dengesizlikler yaratan ve fiyatı düşüren veya yükselten büyük alım satımların bir sonucu olarak ortalama piyasa fiyatının üzerinde veya altında işlem gören jetonları bulmak ve buna göre satın almak veya satmaktır. Bunu, tokenin fiyatı diğer borsalardaki fiyatla uyumlu hale gelene ve elde edilecek kar kalmayana kadar yaparlar. Otomatik piyasa yapıcı sistemi ile arbitraj tüccarları arasındaki bu uyumlu ilişki, Uniswap jeton fiyatlarını piyasanın geri kalanıyla uyumlu tutan şeydir.

Uniswap nasıl kullanılır

Uniswap’a başlamak nispeten basittir, ancak MetaMask, WalletConnect, Coinbase cüzdan, Portis veya Fortmatic gibi ERC-20 destekli bir cüzdan kurulumunuz olduğundan emin olmanız gerekir.

Bu cüzdanlardan birine sahip olduğunuzda, Uniswap üzerinde işlem yapmak ve gaz için ödeme yapmak için ona ether eklemeniz gerekir – Ethereum işlem ücretleri buna denir. Gaz ödemeleri, şebekeyi kaç kişinin kullandığına bağlı olarak fiyat olarak değişir. ERC-20 uyumlu cüzdan hizmetlerinin çoğu, Ethereum blok zinciri üzerinden ödeme yaparken size üç seçenek sunar: yavaş, orta veya hızlı. Yavaş en ucuz seçenektir, hızlı en pahalıdır ve orta ise arada bir yerdedir. Bu, işleminizin Ethereum ağ madencileri tarafından ne kadar hızlı işlendiğini belirler.

1. https://uniswap.org adresine gidin

2. Sağ üst köşedeki “Uniswap Kullan”a tıklayın.

3. Sağ üst köşedeki “Cüzdanı bağla”ya gidin ve sahip olduğunuz cüzdanı seçin.

4. Cüzdanınızda oturum açın ve Uniswap.5’e bağlanmasına izin verin. Ekranda, “başlangıç” ve “bitiş” bölümlerinin yanındaki açılır seçenekleri kullanarak jetonları doğrudan değiştirme seçeneği sunacaktır.

6. Hangi jetonu takas etmek istediğinizi seçin, tutarı girin ve “takas”a tıklayın.

7. İşlemin bir önizleme penceresi görünecek ve işlemi ERC-20 cüzdanınızda onaylamanız gerekecektir.

8. İşlemin Ethereum blok zincirine eklenmesini bekleyin. İşlem kimliğini kopyalayıp https://etherscan.io/ içine yapıştırarak ilerlemesini kontrol edebilirsiniz.. İşlem kimliği, gönderilen işlem geçmişinizde işlemi bularak cüzdanınızda bulunur.

Uniswap’ın UNI jetonu

Uniswaps yerel belirteci UNI, bir yönetişim belirteci olarak bilinir. Bu, sahiplerine, basılmış belirteçlerin topluluğa ve geliştiricilere nasıl dağıtılması gerektiği ve ücret yapılarındaki herhangi bir değişiklik dahil olmak üzere, platformdaki yeni gelişmeler ve değişiklikler üzerinde oy kullanma hakkı verir.

UNI jetonu, ilk olarak, kullanıcıların DEX SushiSwap’a rakip olmasını önlemek amacıyla Eylül 2020’de oluşturuldu . UNI tokenlarının piyasaya sürülmesinden bir ay önce, Uniswap’ın bir çatalı olan SushiSwap, Uniswap’tan kullanıcıları SushiSwap’in fonlarını SUSHI tokenleri ile ödüllendirerek yeni platforma yeniden tahsis etmesine izin vermeye teşvik etmişti. Bu, kullanıcılara yeni protokol üzerinde yönetim haklarının yanı sıra platforma ödenen tüm işlem ücretlerinin orantılı bir miktarını veren yeni bir belirteç türüydü.

Uniswap buna 1 milyar UNI jetonu oluşturarak yanıt verdi ve 150 milyonunu platformu daha önce kullanan herkese dağıtmaya karar verdi. Her kişi , o sırada 1.000 doların üzerinde olan 400 UNI jetonu aldı 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık