Yaptırımlar Rusya’yı, Dünyayı ve Kripto Pazarını Nasıl Etkileyecek?

Anket-Rus-Yatırımcıların-Yüzde-77-sine-Göre-Bitcoin-Altından-Üstün

Uluslararası yaptırımlar ülkeye bir bütün olarak zarar vermek için tasarlanmıştır ve bunun sonucunda en çok masum insanlar ve küçük işletmeler etkilenir. ‘Sorumlu’ olanlara nadiren zarar verirler.

Ukrayna ve Rus halkı, ikisinin de kabul etmediği bir savaşa uyandı. Rusya, acil uluslararası yaptırımlar, düşen borsalar ve bir ABD doları başına 100 rubleyi aşan (bu yazı yazılırken 84’ten işlem görüyor) ulusal para biriminin çökmesiyle karşı karşıya kaldı. Sberbank ve VTB gibi en büyük ve devlet destekli bankalar da dahil olmak üzere beş büyük Rus bankası yaptırımlara maruz kaldı. Ayrıca SWIFT sisteminden de dışlanıyorlar.

Yurtdışında yaşayanlar da dahil olmak üzere birçok Rus vatandaşı, Rus banka kartlarını kullanamadı ve fonlarına erişemedi. Ülke çapında korku ve banka kaçışının ardından kripto piyasasının o gün yaklaşık %10 büyümesi tesadüf olabilir mi? sanmıyorum.

Putin, Ukrayna’ya kimsenin izni olmadan saldırmaya karar verdi. Latin Amerika’daki hükümetler geçmişte insanların hesaplarını kapatıyor ve fonlara kendi izinleri olmadan el koyuyordu. Bankada saklanan para sizin paranız değildir. Hâlâ talep edebilecek duruma gelene kadar hükümete ve bankaya aittir. Kriptolarınızı soğuk cüzdanınızda güvenli bir şekilde saklar ve kendi anahtarlarınızı tutarsanız, sermayeniz çok daha fazla korunur. Paranız kriptoda olduğu sürece sizin paranızdır.

İnsanların fonlarının ellerinden alındığı, ABD doları hesaplarının dondurulduğu, hükümetin borcunu ödemek için tasarruflara el konulduğu Latin Amerika’daki krizler hakkında çok sayıda makale yazdım. Örneğin, 1982’de Meksika hükümeti tüm ABD doları hesaplarını kapattı ve tüm fonları otomatik olarak pesoya aktardı. İnsanlar döviz kuru ve peso değerindeki düşüş nedeniyle birikimlerinin yaklaşık %30’unu kaybetti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Facebook , Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Arjantin hükümetinin de kısıtlamalar ve politikalar getirme geçmişi var. Örneğin 2001’de tüm ABD doları ve peso hesapları 90 gün süreyle donduruldu ve insanlar peso hesaplarından yalnızca küçük para çekme işlemleri yapabiliyordu. Daha sonra 2008’de hükümet, büyük bir mali kriz nedeniyle emeklilik fonlarına el koydu.

Bu yüzden Latin Amerika’da hızla büyüyen kripto benimsemesi benim için hiçbir zaman sürpriz olmadı. İnsanlar finansal özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu anlıyor.

Yaptırımlar, Rus ekonomisine henüz görmediğimiz büyük zararlar verecek. Rusya, fintech’i benimseme açısından her zaman nakde ihtiyacınız olmayan ilginç bir ülkeydi. Kripto benimsemesi her zaman oldukça yüksekti. 2017’de Hong Kong’da bir blockchain konferansına gittiğimi ve her yerde Rusça konuşma duyduğumu hala hatırlıyorum.

Kripto pazarındaki bu %10’luk artışın tesadüf olmadığına inanıyorum . Rus halkı fonlarını kripto para birimine aktarıyor, fonları üzerinde sahiplik iddia ediyor ve yozlaşmış ve baskıcı hükümeti paralarından ayırıyor. Bu, dünya çapındaki insanların kripto ile elde edilebilecek finansal özgürlüğü ve bağımsızlığı takdir etmeleri için bir uyanış zamanı.

Rus halkının yıllarca Rus ekonomisine zarar veren hükümete karşı sokaklara çıkması ve savaşması sinir bozucu. Putin, rejime direnen masum insanları hapishanelere tıkmaktan, medyayı ele geçirmekten ve onun değerli yeteneklerini ülkeden uzaklaştırmaktan sorumludur.

Yaşanan her dehşette hatamızı inkar edebiliriz ama gerçek şu ki kısmen sorumluyuz. Korku işleyen insanlara güç veren biziz. Bu gücü elinden alma potansiyeline sahip olan da biziz.

Tüm Analiz ve Yorumları Görmek İçin Tıklayınız

Sorumluluk Reddi: Burada ifade edilen görüş yatırım tavsiyesi değildir. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bitcoingazete.com’un görüşünü yansıtmamaktadır. Her yatırım ve ticaret risk içerir, bu nedenle karar vermeden önce daima kendi araştırmanızı yapmalısınız. Kaybetmeyi göze alamayacağınız parayla yatırım yapmanızı önermiyoruz.

Kaynak : dailyhodl

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık