Theta nedir? (Theta)

Theta nedir? (Theta)

Theta, merkezi olmayan bir video akış platformunu işletmek için küresel bir bilgisayar ağını teşvik etmeye çalışan bir yazılımdır. 

Bugün, coğrafi olarak konumlanmış operatör ağları olan içerik dağıtım ağlarına (CDN’ler), video akışı içeriğini son kullanıcılara ulaştırmak için ödeme yapılmaktadır. Mevcut CDN’ler, konumları tarafından kısıtlanmaları nedeniyle, giderek artan yüksek kaliteli akışlara ayak uyduramazlar.

Theta, küresel kullanıcı havuzunun yedek bant genişliği ve bilgi işlem kaynakları sunarak videoları aktarmasına olanak tanır ve bunu yaptıkları için onları ödüllendirir.

Theta ağına daha fazla kullanıcı katıldıkça, daha fazla bant genişliği kullanılabilir ve böylece ağdaki videoların akış kalitesi iyileşir. 

Onun üzerinde işlem çalışan Merkez blockchain , Teta iki yerli sahiptir cryptocurrencies işlemleri çalıştırmak için, protokole değişikliklerle ilgili oy kullanma, THETA sikke, ve TFUEL. 

Theta ayrıca açık kaynaklı bir yazılımdır. Bunun, herkesin bunun üzerine yeni uygulamalar ve hizmetler oluşturma potansiyelini artırdığını iddia ediyor. 

Teta nasıl çalışır?


Theta, üç grup katılımcı tarafından desteklenen bir ağdır:

  • Kurumsal Doğrulayıcı Düğümler – Ağdaki işlemleri işleme hakkı için THETA tokenlerini paylayan şirketler. Geçerli Doğrulayıcı Düğümleri Google ve Samsung’u içerir. 
  • Koruyucu Düğümler – Kurumsal Doğrulayıcı Düğümleri tarafından önerilen işlem bloklarının doğru olmasını sağlamak için çalışmalar yapan kullanıcılar. 
  • Edge Node – TFUEL karşılığında bant genişliğini paylaşan veya video akışlarını Theta ağı üzerinden aktaran kullanıcılar. 

Theta ağı, geliştiricilerin blok zincirinin üzerine merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasına da olanak tanır. Örnekler, telif hakkı dağıtım uygulamaları ve kitle fonlaması mekanizmalarını içerir. 

Theta ağı kullanıcıları, THETA ve TFUEL jetonlarını tutmak veya stake etmek için resmi bir Theta Cüzdan uygulamasını indirebilir.

Theta ayrıca, içerik görüntüleyenlerin ve içerik oluşturucuların resmi cüzdan uygulaması aracılığıyla THETA gönderip almalarına olanak tanıyan, video akışı amacıyla bir mikro ödeme sistemi oluşturmuştur.

Değiştirilmiş Bizans Hata Toleransı (BFT)

Theta’nın merkezinde, Theta Ağını çalıştıran bilgisayarların dağıtılmış ağını senkronize tutan bir hisse kanıtı (PoS) yönetişim mekanizması olan değiştirilmiş BFT bulunur .

Theta’nın konsensüs mekanizması, geleneksel PoS’den farklıdır, çünkü hem doğrulayıcı hem de koruyucu düğümler, konsensüs mekanizmasına katılır ve protokole ekstra bir güvenlik seviyesi ekler. 

Bu düğümler, blok zincirini güçlendirmeye, blok üretmeye ve değişiklikleri oylamaya yardımcı olmak için THETA belirteçlerini stake etmelidir. Validator düğümlerinin minimum 10.000.000 THETA stake etmesi gerekirken Guardian Nodes’un sadece 100.000 THETA stake etmesi gerekir.

Not olarak, oylama gücü, THETA’nın yatırılan miktarına göre belirlenir.

Theta’yı kim yarattı?

Theta, 2017 yılında mobil oyun ve çevrimiçi reklamcılık alanında girişimler kuran Mitch Liu ve daha önce VR canlı akış teknolojileri üzerinde çalışan Jieyi Long tarafından kuruldu. 

Theta’nın danışmanlar kurulu arasında YouTube’un kurucu ortağı Steve Chen, Twitch’in kurucu ortağı Justin Kana ve Verizon’dan üst düzey yöneticiler olan Rakuten Viki ve CJ Hello yer alıyor. 

Theta ekibi , 2017 yılında özel bir token satışı gerçekleştirdi ve THETA kripto para biriminin 1 milyar birim arzının %30’unu satarak 20 milyon dolar eşdeğerini topladı.

THETA neden değerlidir?

THETA, Theta Ağına güç sağlayan kripto para birimidir ve Validator veya Guardian düğümleri olmak isteyenler tarafından stake edilebilir.

THETA, düğümlerin işlemleri doğrulamasına, bloklar üretmesine, ağdaki değişikliklere oy vermesine ve ödül olarak TFUEL kazanmasına izin verir.

Ayrıca TFUEL, Theta’daki işlemler için ödeme yapmak için kullanılır ve kullanıcılar bir video akışını paylaşmak için Edge Nodes’a ödeme yaptığında mikro ödeme para birimi olarak kullanılır. 

Son olarak, Theta Network üzerinde yeni bir uygulama yayınlamak isteyen geliştiriciler, akıllı sözleşmelerinin dağıtımı ve işletimi için TFUEL kullanıyor.

Diğer birçok kripto para birimi gibi THETA’nın arzı sınırlıdır, yani yazılımın kurallarına göre sadece 1 milyar THETA olacaktır. 

Neden THETA’yı kullanmalısınız?

Teta, videoları ve onları ödüllendirmek için kullanılan para sistemi üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen aktif içerik oluşturucuların ilgisini çekebilir.

Yatırımcılar, paylaşılan video akış platformlarının geleceğine inanmaları halinde portföylerine THETA’yı da eklemek isteyebilirler.

BITCOIN & BLOCKCHAIN Sektöründe 2015 yılı itibari ile uzman kadrosu ile hizmet vermekteyiz. Amacımız doğru ve güncel BITCOIN Haberlerini günlük iletmektir.

Yazarın Profili