Ripple (XRP) Nedir . Bilmen Gereken Her Şey

ripple nedir

Bilmeniz gereken ilk şey, Ripple’ın hem bir platform hem de bir para birimi olduğudur. Ripple platformu, hızlı ve ucuz işlemlere izin vermek için tasarlanmış açık kaynaklı bir protokoldür.

Asla basit bir ödeme makinesi olması amaçlanmayan Bitcoin’in aksine , Ripple kesinlikle dünya çapındaki tüm uluslararası işlemleri yönetecek. Oldukça iddialı, ama kim bilir? Belki de döviz borsaları, Blockbuster mağazalarının yaptığı gibi birkaç yıl içinde ortadan kalkacak.

Platformun kendi para birimi (XRP) var ama aynı zamanda herkesin platformu RippleNet aracılığıyla kendi para birimini oluşturmak için kullanmasına izin veriyor.

RippleNet nedir?

RippleNet, küresel olarak para göndermek için sorunsuz bir deneyim sağlamak için Ripple tarafından geliştirilen çözümleri kullanan bankalar ve para hizmetleri işletmeleri gibi kurumsal ödeme sağlayıcılarından oluşan bir ağdır.

Bir örnek verelim: Öncelikle Bay Jones New York’ta yaşıyor ve ihtiyacı olmayan bir çikolata kutusuna sahip. Beyzbol maçı izlemekle çok ilgileniyor ama bileti yok. İkincisi, Bayan Smith, Los Angeles’ta yaşıyor ve bir çikolata kutusu için vermek istediği nadir bir pulu var. Son olarak, Alaska’da yaşayan ve çok nadir bulunan bir pul arayan Bay Brown var ve New York’ta bir beyzbol maçı için bir bilet.

Mevcut sistemimizde bu insanlar muhtemelen birbirlerini asla bulamazlar ve ‘değerli olmayan’ değerli eşyalarıyla kalırlar.

Ancak Ripple dünyasında “Hey, çikolatam var, beyzbol istiyorum” diyebilirler ve sistem bunu gerçekleştirmek için en kısa ve en ucuz kombinasyonu arayacaktır.

Ayrıca platform, Bitcoin dahil olmak üzere herhangi bir para biriminde ödeme yapılmasına ve 0,00001 ABD doları tutarında minimum bir dahili işlem komisyonuna sahip olmasına izin verir, evet bu doğru miktarda sıfırdır. Ücretsiz olmamasının tek nedeni DDos saldırılarını önlemektir.  

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Facebook , Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

XRP nedir

XRP, Ripple Ağı üzerinden değer aktarımını temsil etmek için kullanılan bir simgedir. XRP’nin temel amacı, hem kripto para birimleri hem de kripto borsaları için arabulucu olmaktır. XRP’yi tanımlamanın en iyi yolu bir ‘Joker’dir. Korkunç Batman düşmanı değil, başka herhangi bir kart olabilecek kart. Doları euroya çevirmek istiyorsanız, komisyonu en aza indirmek için dolar ile dolar ve euro ile euro olabilir. Yukarıda vurgulandığı gibi, Ripple’daki işlem maliyeti 0,00001 ABD dolarıdır.

lginç bir gerçek: İşlemden sonra 0,00001$ miktarı platformdan ‘kaybolur’ ve yenilenemez. Böylece, her işlemle dünya 0,00001$ daha fakir hale geliyor. Spam gönderenlerin saldırılarını önlemek için bu şekilde tasarlanmıştır.

Ripple’ı (XRP) kim yarattı?

Protokol, çalışan bir prototip olarak 2004’te oluşturuldu.

Ancak gerçek tarih 2013 yılında, EDonkey ağının yaratıcısı Jed McCaleb’in bir grup dünya sıralaması yatırımcısını Ripple Labs’a yatırım yapmaya davet etmesiyle başlıyor .

Ripple Labs kurucuları kimlerdir?

Chris Larsen

Chris Larsen bir melek yatırımcı, iş yöneticisi ve kripto para birimindeki en zengin kişi olarak kabul edilen bir gizlilik aktivistidir . En çok, 1996 yılında çevrimiçi bir ipotek kredisi veren E-kredi ile başlayan çevrimiçi finansal hizmetler alanında birkaç yeni girişimin kurucu ortaklarıyla tanınır.

Jed McCaleb

Jed McCaleb tanınmış bir programcı ve girişimcidir. Ripple, Stellar, eDonkey, Overnet ve ayrıca bir kripto para borsası olan Mt. Gox (payını sattı ve platform, dünya çapındaki tüm Bitcoin işlemlerinin %70’inden fazlasını idare eden kötü şöhretli saldırıdan çok önce yeniden kodlandı).

Ripple Labs yatırımcıları kimlerdir?

TarihFinansmantipYatırımcıMiktar(milyon dolar)
Nisan 2013melekAndreessen Horowitz , FF Angel LLC, Lightspeed Venture Partners , Pantera Capital , Vast Ventures, Bitcoin Opportunity Fund2.5
Mayıs 2013melekGoogle Ventures , IDG Capital Partners3.0
Kasım 2013TohumCore Innovation Capital, Venture51, Camp One Ventures, IDG Capital Partners3.5
Mayıs 2015Seri AIDG Capital Partners , Seagate Technology , AME Cloud Ventures , ChinaRock Capital Management, China Growth Capital, Wicklow Capital, Bitcoin Opportunity Corp, Core Innovation Capital, Route 66 Ventures, RRE Ventures , Vast Ventures, Venture 5128
Ekim 2015Seri ASantander InnoVentures4
Eylül 2016B SerisiStandard Chartered , Accenture , SCB Digital Ventures , SBI Holdings , Santander InnoVentures , CME Group , Seagate Technology55

Ripple protokolü konsensüs algoritması (RPCA) nedir?

Bitcoin veya Ethereum’dan farklı olarak , Ripple’ın bir blok zinciri yoktur . Blockchain’siz bir kripto para birimi kulağa oldukça tuhaf gelebilir – eğer bir Blockchain’i yoksa, işlemleri nasıl doğrular ve her şeyin yolunda olduğundan emin olur? Bu amaçla Ripple’ın kendi patentli teknolojisi vardır: Ripple protokolü konsensüs algoritması (RPCA).

Adındaki ‘consensus’ kelimesi, her düğüm diğerleriyle uyum içindeyse, sorun olmadığı anlamına gelir. Yüz bilge yaşlı adamın olduğu eski bir arena olduğunu ve bir şehrin karar vermek için hepsinin anlaşmasına ihtiyacı olduğunu hayal edin. Herkes hemfikirse, bir savaş başlatabilir, savaşı bitirebilir, vergileri artırabilir, Olimpiyat oyunları ilan edebilir ve diğer her türlü ilginç şey yapabilirsiniz. Ama bunlardan biri olmazsa – biz onun sorununun ne olduğunu anlayana kadar hiçbir şey olmayacak.

Ripple ne için kullanılır?

  1. Düşük komisyonlu döviz bozdurma. Doğrudan birbirine dönüştürülemeyen birçok para birimi vardır. Dolayısıyla bankaların arabulucu olarak ABD dolarını kullanması gerekiyor. Dolayısıyla çifte bir komisyon var: A para birimini USD’ye ve USD’yi B para birimine çevirmek. Ripple da bir aracıdır, ancak USD’den çok daha ucuzdur.
  2. Hızlı uluslararası işlemler. Ortalama işlem süresi 4 saniyedir. Bitcoin için bir saat veya daha fazla ve normal bankacılık sistemleri için birkaç gün ile karşılaştırın.
  3. Ödeme ekosistemi. Kullanıcı temel olarak hızlı ve ucuz işlem için kendi para birimini basabilir. Örneğin, koleksiyonerler arasında eski vinilleri veya aksiyon figürlerini satın almak ve görmek için bir para birimi oluşturabilirsiniz.

Ripple’ın faydaları nelerdir?

– Ripple başlangıçta günlük ödeme sistemi olarak tasarlanmıştır, bu nedenle Bitcoin’den çok daha güvenlidir. Sonuç olarak, işlemler çok daha hızlı ve daha ucuzdur.

– Ripple, ana odak noktası bankalar tarafından kullanılmak olduğu için resmi bir kuruluş olarak başladı. Bu nedenle, diğer birçok kripto para birimi gibi birden fazla düzenleme denetimine tabi değildir.

– Ripple, birleşik bir minimum komisyonla herhangi bir para birimi veya değerli (altın gibi) ile değiştirilebilme özelliğine sahiptir.

Ripple iyi bir yatırım mı?

Sorumluluk Reddi: %100 güvenli yatırım diye bir şey yoktur ve her kararın kendine göre riskleri vardır. Her durumda, karar vermek size kalmış. Ancak, aşağıda size yardımcı olacak bazı artılar ve eksiler bulunmaktadır.

Artıları:

  1. Yukarıda vurgulandığı gibi, Ripple birçok bankanın güvenine sahip resmi bir kuruluştur – isimsiz bir şirketten başka bir Blockchain girişimi değildir.
  2. Enflasyon yok. Tüm jetonlar başlangıçta mayınlı ve zaten var.
  3. Ne kadar çok banka onu işlem platformu olarak kullanırsa, XRP’nin değeri o kadar yüksek olur. Bir gün, tüm bankalar gereksiz döviz alışverişi yapmak yerine onu birleşik bir banka para birimi olarak kullanmaya karar verirse – bu, Ripple’a yatırım yapan tüm ilk kuşlar için güzel bir servet yapacak.

Eksileri:

  1. Son derece merkezileşmiştir. Kripto para biriminin tüm fikri, merkezi kontrolden kaçınmaktır. Jetonlar zaten çıkarıldığından, Ripple geliştiricileri ne zaman ve ne kadar serbest bırakacağına veya serbest bırakmayacağına karar verebilir. Yani, temelde bir bankaya yatırım yapmak gibidir.
  2. Merkezileştirmeye ek olarak, bugün Ripple Labs madeni paraların yüzde 61’ine sahip olduğu için hemen hemen bir tekeldir.
  3. Açık kaynak kodludur – çok akıllıdır, ancak yine de kod bir kez erişilebilir olduğunda, birçok kişinin onu hacklemeye çalışması için iyi bir şans vardır. Hatta bazıları başarılı bile olabilir.

Ripple neden eleştiriliyor?

  • Ripple’ı kullanmayı planlayan çok saygın bankaların uzun bir listesi olmasına rağmen, Financial Times’a göre çoğu hala test aşamasında. Gerçek parayla işlem yapan birkaç kişi platformu kullanır ancak jetonu kullanmaz. Yani, belki de bankalar “Ripple’a o kadar meraklı değil”.
  • İşlemlerinizi dondurabilir. Bunun en büyük örneği, Ripple Labs’ın kurucusu Jed McCaleb’in bir milyon dolardan fazla Ripple satmaya çalışmasıdır. İşlem tersine çevrildi. Jed’in sözleşmeyi ihlal ettiğine dair söylentiler var ama yine de bir işlemi dondurma olasılığı temel kripto para ilkelerine aykırı.

Ripple’ın Geleceği. Uzmanlar ne diyor?

Pinnacle Brilliance Systems Inc. CEO’su ve Baş Sistem Tasarımcısı Roman Guelfi-Gibbs:

“Ripple kesinlikle 2018’de bir çentik yükselme potansiyeline sahip, ancak bence 2019’da daha olası olacak. Piyasa, XRP gibi diğer algoritmalarda kodlanan daha fazla proje gözlemledikçe, ETH muhtemelen bir sonraki büyük için arka koltukta kalacak madeni para / jeton. Piyasaların bunu sindirmesi biraz zaman alacak, bu yüzden 2019’un gerçekleşmesi için muhtemel zaman olacağını tahmin ediyorum. Tabii ki kripto ile her şey olabilir, bu yüzden yakından izleyin.”

Global Blockchain Technologies başkanı Shidan Gouran:

“Ripple’ın 2018’de kripto para dünyasında bir veya iki çentik yükselmesi pek olası değil ve bu üç nedenden dolayı böyle. İlk neden, piyasa değeri açısından en üst sıralarda yer alan üç para biriminin her birini ayıran katı dolar hacmidir. Bitcoin 191 milyar doların üzerinde, Ethereum 84 milyar doların üzerinde ve Ripple 35 milyar doların üzerinde. Ethereum’u yerinden etmek için yaklaşık 49 milyar dolarlık bir açığın kapatılması gerekecek (bu, İzlanda’nın tüm ulusal GSYİH’sının iki katından fazla). İkinci neden, Ripple kullanım senaryolarının günlük harcamalar için değil, çoğunlukla varlık ticareti için olmasıdır. 2018 ve sonrasında tüketicilerin kripto paralara yönelik farkındalığı önemli ölçüde artacağından, kitlelerin ilgisi sadece yatırım işlemleri için değil, para birimi olarak da kullanılabilen kripto paralara olacaktır. En sonunda, üçüncü neden ise, Ripple fiat para birimleri ile satın alınamadığından, XRP satın almak için Bitcoin ve Ethereum gibi mevcut kripto para birimlerini satın almak gerekir. Bu, Bitcoin ve Ethereum için talebi beslemeye devam ediyor ve yalnızca piyasadaki en iyi iki kripto para birimi olarak konumlarını sağlamlaştıracak. “

Long Island Üniversitesi’nde müdür yardımcısı John-Paul McCaffrey:

“Şu anda Ripple (XRP) için fiat para birimi takas edecek bir platform olmamasına rağmen, bu düşündüğünüzden daha erken değişebilir.”

İrlanda merkezli fintech firması SeedUps’ın CSO’su Samson Williams:

“Bir kripto para birimi olmasa da, bankaların çocuğu. Böylece 2018 Durgunluğundan doğal darbe alacak.”

Kaynak: cointelegraph.com

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık