Polkadot Nedir – Polkadot ve DOT Açıklaması

Polkadot Nedir – Polkadot ve DOT Açıklaması

Kripto para piyasasına göz kulak olanlar muhtemelen son zamanlarda Polkadot ve DOT tokeninin daha fazla farkına varacaklardır. Polkadot, geçen hafta CoinMarketCap’te aniden İlk 10 Kripto Para Birimi listesine (piyasa değerine göre) girerek haberi yaptı. Polkadot, çok zincirli bir Web3 geleceği için zemin hazırlamayı amaçlayan iddialı bir projedir. Bunun ne anlama geldiği ve Polkadot madeni parasının neyi temsil ettiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin! 

Polkadot, Gavin Wood tarafından, Ethereum ve Bitcoin gibi mevcut bağımsız, izole edilmiş blok zincirleriyle birlikte çalışabilecek, Ethereum’un daha gelişmiş bir versiyonunu tasarlama girişiminde yaratıldı. Ağustos 2019’da Polkadot, platformunun “Kusama” olarak bilinen deneysel ve denetlenmemiş bir sürümünü piyasaya sürdü. Polkadot, Genesis bloğunu 2020 boyunca bir röle zinciri ile başlatacak ve kısa süre sonra birkaç parachain başlatacak ve sonunda 100 parachain’e ulaşacak.

Peki, Polkadot tokeni tam olarak nedir? İnsanlar neden buna Ethereum katili diyor? Yerel DOT belirteci ne yapar? Tüm bunları ve daha fazlasını bu yazıda ele alacağız.

Polkadot madeni para nedir?

Polkadot kendisini birkaç özel blok zincirini tek bir birleşik sistem/ağa bağlayan yeni nesil bir blok zinciri protokolü olarak tanımlıyor. Ana amaçları, dev holdinglerin aksine kontrolü halka geri vermektir. Polkadot’un özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Birlikte çalışabilirliği teşvik eder: Polkadot, tüm bu farklı blok zincirlerini birbirine bağlayarak bu çeşitli ekosistemler arasında benzeri görülmemiş bir birlikte çalışabilirliği teşvik eder.
  • Ölçeklenebilirlik: Standart bir doğrulayıcı seti, Polkadot aracılığıyla bağlanan birden fazla blok zincirini çalıştırabilir. Bu, ölçeklenebilirliği katlanarak artırmaya yardımcı olur.
  • Yenilik: Polkadot’un alt yapı çerçevesi, kolayca özel bir blok zinciri oluşturmanıza olanak tanır. Bu geliştirme kolaylığı, daha fazla geliştiriciyi sisteme katılmaya teşvik etmelidir.
  • Çatalları kaldırmak: Çatallar hasara ve toplulukların bölünmesine neden olabilir (sadece Bitcoin ve Ethereum’a sorun). Polkadot, çatallamaya gerek kalmadan yeni özellikleri entegre edebilir, hataları düzeltebilir ve yükseltme yapabilir.
  • Daha iyi güvenlik: Polkadot madeni para, zincirlerin birbirleriyle anlamlı bir şekilde etkileşime girmesine izin verirken, benzersiz yönetişim modellerini çalıştıracak kadar bağımsız kalır.

Polkadot madeni para yapısı

Polkadot’un temel yapısını anlamak için aşağıdaki kavramlara aşina olmanız gerekir:

  • Röle Zinciri: Temel Polkadot zinciri, tüm bu ayrı zincirleri birbirine bağlayan röle zinciridir. Bu nedenle, bu bağlantı zincirleri arasındaki birlikte çalışabilirlik sorunlarını organik olarak çözebilirler.
  • Parachain: Bu, Polkadot ağı üzerinden çalışan paralel zincirler anlamına gelir. Bunlar, işlemleri paralelleştirerek sistemi büyütmeye yardımcı olur.
  • Köprü Zinciri: Bu zincir, Polkadot’un yönetişim protokollerini kullanmayan farklı blok zincirlerini birbirine bağlar.

ukarıdaki şema, bu üç zincirin Polkadot ekosistemini oluşturmak için birlikte nasıl çalışabileceğini gösterir.  

Polkadot Yönetişim Protokolleri

Polkadot, “adaylı hisse ispatı” adı verilen hisse ispatı protokolünün bir versiyonunu uygular. Bu sistemi anlamak için aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

  • Doğrulayıcılar, DOT belirteçlerini stake ederek röle zincirini güvence altına alır.
  • Ayrıca, diğer doğrulayıcılarla fikir birliğine katılarak ve ortakların kanıtlarını doğrulayarak fikir birliği sürecine katılırlar.
  • Düzenleyiciler, kullanıcılardan gelen parachain işlemlerini toplayarak ve bu işlem kanıtlarını doğrulayıcılara göndererek parachainleri korur.
  • Konsensüs sisteminde iki aktör daha var – Aday Gösterenler ve Balıkçılar.
  • Aday gösterenler, iyi doğrulayıcıları seçer veya aday gösterir ve DOT jetonlarını tutar. Bu, röle zincirini daha da güvenli hale getirmelerine yardımcı olur.
  • Balıkçılar, ağ içinde iyi davranışları teşvik etmekten sorumludur. Sistemi izlerler ve doğrulayıcılara sürekli olarak kötü davranışları kanıtlarlar. Yanlış davranış kanıtlanırsa, doğrulayıcı paylarının bir kısmını veya tamamını diğer doğrulayıcılara kaybeder.

Polkadot Kullanım Örneği Örnekleri

Olası Polkadot madeni para kullanım durumlarından bazıları şunlardır:

  • Bir blockchain projesinin ETH’yi yükseltmek istediğini ancak resmi olarak ETH’yi kabul etmeden önce özel bir banka zincirinden doğrulamaya ihtiyacı olduğunu varsayalım.
  • Bir ödeme işlemcisi,
    BTC ödemelerini kabul etmeden önce özel bir banka zincirinden bazı doğrulamalar isteyebilir .
  • Merkezi olmayan bir para zinciri, bir Zcash para zincirinden sıfır bilgi kanıtlarını kullanarak kripto para yatırmaya izin verebilir.
  • Farklı blok zincirleri ve zincir dışı oracle arasında daha iyi koordinasyon sağlar.

Çeşitli blok zinciri projelerini daha iyi anlamak için kripto temelleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız , Ivan on Tech Academy’deki Crypto Basics kursuna göz atmayı unutmayın ! BLOG20 promosyon koduyla %20 indirim kazanın.

DOT belirteci ne yapar?

Polkadot Genesis bloğundan üretildiği üzere, ilk DOT token arzı 10 milyon olacaktır. Belirteç dağıtımı aşağıdaki gibi çalışır:

  • Ekim 2017’de Polkadot’un ICO’sunda 5 milyon açık artırma yapıldı.
  • 2 milyon DOT, lansman öncesi katkılar içindir.
  • 3 milyon Web3 Vakfı için ayrılmıştır.

10 milyonluk ilk arz zor bir sınır değil. Yaratıcılar, ilk jeton arzını enflasyonist hale getirmeyi planlıyor. Bu, doğrulayıcıları hisse kanıtı mekanizmasına katılmaya teşvik eder.

Polkadot ağındaki DOT tokenlerinin üç ana amacı şunlardır:

  • Yönetişim: Token sahipleri protokol üzerinde tam kontrole sahiptir. Sahipler, ücret yapılarını belirleme, protokol değişiklikleri ve parachain ekleme veya çıkarma gibi işlevleri yerine getirebilir. Katılım işlevi protokole sabit kodlanacaktır.
  • İşlemler: Polkadot coin protokolünün düzgün çalışması için konsensüs mekanizmasının düzgün bir şekilde sürdürülmesi esastır. DOT token sahipleri, uygun olmayan davranışlar için cezalandırılmamalarını sağlamak için aktif katılımcılar olmalıdır. 
  • Bağlama: Doğrulayıcıların DOT jetonlarını yeni parachainlere bağlaması (bahis) ve aktif katılım ödülleri alması gerekir.

DOT sahipleri, platform içinde aşağıdaki işlevleri yerine getirmelidir:

  • Doğrulayıcı, “düzenleyici”, aday gösteren veya balıkçı olarak hareket edin.
  • Ağ yönetimine katılın.
  • Blok dahil etmek için teklifler vererek parathread derleyici olun.

parachains eklenmesi

Bir parachain eklenmesi oldukça ucuz bir işlemdir. Bununla birlikte, diğer taraftan, daha fazla parachain eklemek, parachain başına daha az doğrulayıcı yoğunluğuna yol açar ve sonunda ortalama bir bağın azalmasına yol açar. Bu çok sayıda doğrulayıcı, temeldeki fikir birliği mekaniği nedeniyle genel hızı azaltır. Bu uzun vadede bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle doğrulayıcılar ve pay sahibi topluluk, yeni bir parachain eklemek için bir fiyat çıkaracaktır.

Bu “parachain pazarı” iki tür parachain görecektir.

  • Sıfır bilgi kanıtları (bir Zcash parachain aracılığıyla) gibi belirli işlevlerin eklenmesi yoluyla ağa değer sağlayan bir zincir.
  • Genel ağa katkısı sıfır olacak ancak sistemin bir parçası olmak için para ödeyecek bir zincir.

Bu, topluluğa iki seçenek sunar:

  • Finansal motivasyon yoluyla bir zincir ekleyin.
  • Uzun vadeli olumlu etkileri olacak ağ geliştirme motivasyonu yoluyla bir zincir ekleyin.

Polkadot Kusama alfa ayrıntıları

Daha önce de belirtildiği gibi, Kusama, Polkadot ağının alfa sürümüydü ve binlerce geliştiriciyi ve meraklıyı ekosisteme çekmeyi başardı. Bu geliştiriciler aşağıdaki haklara sahiptir:

  • Sıkı testlerden geçmek zorunda kalmadan merkezi olmayan uygulama (dApp) fikirlerini hızla oluşturun ve dağıtın.
  • Geliştiriciler, Kusama ağında yeni fikirleri denemeye devam edebilir.

Acala, Moonbeam, Chainlink, Laminar vb. gibi birden fazla geliştirici ekibi, zincirler arası sabit paralar, blok zincirinden bağımsız akıllı sözleşmeler, gizliliği koruyan protokoller ve oracle ağları gibi çözümler oluşturup dağıtan Polkadot ana ağına zaten katıldı. 

Polkadot Coin – Yeni bir merkezi olmayan web için çerçeve oluşturma

Dr. Gavin Wood tarafından belirtildiği gibi, Polkadot’un temel çerçevesi şu kuralları izleyecektir:

Dr. Gavin Wood

  • Dijital altyapı, tasarım gereği çıkarlarınızı korur. Bu çıkarlar arasında mahremiyetin korunması, insan haklarına saygı ve kendi kaderini tayin hakkı yer alır. Servis sağlayıcılara körü körüne güvenmenize gerek yok. Altta yatan altyapının kendisi, bu kurallara uyulan güvenilmez bir ortamı garanti etmelidir.
  • Polkadot ayrıca finansal hizmetlere daha önemli ve daha geniş erişim sağlamayı hedefliyor. Karmaşık finansal araçlar artık yalnızca belirli bir azınlığın kullanımına açık olmamalıdır. Gerçek zenginlik yaratmaya erişim demokratikleştirilmeli ve düşük gelirli toplulukların kullanımına sunulmalıdır.
  • Değer olarak eşit hiçbir şeyi geri vermeden yalnızca kullanıcıdan değer alan platformlar ve hizmetler büyük ölçüde önemsiz hale geliyor. Polkadot, merkezi olmayan ve topluluğa ait yeni bir pazar ve hizmet sınıfları sağlar. Bu hizmetler, kullanıcıları istismar etmez ve daha fazla değer ve seçim özgürlüğü sunar.
  • Polkadot, açık kaynaklı, eşler arası ve aracıların ihtiyaçları olmadan açık işbirliği ve iletişime izin veren bir platform ve altyapı sunar. 
  • Stres testinden geçmiş ve merkezi olmayan ekonomik modeller, küresel inovasyonu ve problem çözmeyi güçlendirerek giriş engellerini önemli ölçüde azaltıyor

Polkadot Substrat Nedir?

Burada “substrat” kelimesinden birkaç kez bahsetmiştik. Aslında substrat, Polkadot projesinin temel bileşenlerinden biridir ve basit bir ifadeyle, merkezi olmayan ekosistemler oluşturmak için kullanılan bir çerçevedir. Polkadot, alt tabaka kullanılarak oluşturulmuştur ve bunun üzerine inşa edilen diğer tüm projeler Polkadot üzerinde yerel olarak çalışabilir. 

Substrat tabanlı projelerin özellikleri

Substrat üzerine inşa edilen projeler aşağıdaki özelliklere sahip olacaktır:

  • Konsensüs, oylama ve kesinlik: Herhangi bir merkezi olmayan sistemin düzgün çalışmasını sağlamak için Bizans’a özgü hataya dayanıklı olması gerekir. Hataya dayanıklı bir Bizans sistemi, düğümlerinden bazıları çalışmayı durdursa bile düzgün çalışabilir. Substrate üzerine inşa edilen bir proje, varsayılan olarak Bizans’ta hataya dayanıklı olacaktır. Bununla birlikte, substrat tabanlı sistemlerde yapılan tüm işlemler de tam bir kesinliğe sahiptir.
  • Ağ oluşturma ve eş keşfi
  • Korumalı Alan WebAssembly çalışma zamanı: Substrate, çeşitli akıllı sözleşmeleri yürütebilen veya diğer yerel projeleri çalıştırabilen verimli, belirleyici, korumalı alanlı WebAssembly (Wasm) çalışma zamanı ile yerleşik olarak gelir. Yine de, sizi köşeye sıkıştırmadıklarını ve sizi yalnızca WebAssembly kullanmaya zorlamadıklarını unutmayın. Kendi sanal makine yorumlayıcınızı kullanabilirsiniz. 
  • Tarayıcıda bir düğüm ve platformlar arası veritabanı/dosya depolaması çalıştırın.
  • Easy client updates: Another massive advantage of substrate-based applications is that they can be updated with ease. So, if you have an update that could potentially affect your project’s consensus, all that you need to do is to compile it to WebAssembly and deploy it as a message on the network. Substrate also makes sure that the native code being executed lines up with the currently-deployed WebAssembly code. This automatically ensures that every facet of your application is up-to-date. Feel free to update your app at your own pace without worrying about accidentally causing a fork.
  • Anında devreye alın: Substrate üzerine kurulu herhangi bir uygulama doğrudan Polkadot üzerinde çalışabilir. İkincisi, Substrate API’sini çalıştırdığından, Polkadot’un sağladığı toplu güvenlik ve birlikte çalışabilirlikten kolayca yararlanabilirsiniz. Başka bir deyişle, uygulamanızı çalıştırmak için beklemenize gerek yoktur. Oluşturun, test edin ve dağıtın .

Substrat ne kadar hızlı?

Polkadot içindeki röle zincirleri ve her bir parachain Substrate kullanılarak oluşturulmuştur. Çok fazla bağımlılık olduğundan, Substrate’ın sistemlerinizi düzgün bir şekilde çalıştırmak için gerekenlere sahip olup olmadığını merak etmek adil olacaktır. Öğrenmek için, kaputun altına bir göz atalım.

Substrat, Rust kullanılarak yazılmıştır. Ancak durum makinesi Wasm kullanılarak kodlanmıştır. Yukarıdaki şema size bu iki sistemin nasıl bir arada var olduğunu göstermektedir. Yani, şimdi iki farklı olasılığımız var – Ya alt tabaka, derlenmiş Rust kodunu kullanarak yerel olarak çalışır veya Wasm yorumlayıcısı aracılığıyla çalışır. Birincisi hız sağlarken ikincisi esneklik sağlar. Bu durumda, bir düğüm işlemini nasıl yürütür? Düğüm, kodun en son sürümünü kullanıyorsa, yerel olarak Rust’ta çalışır. Kapak tarafında, daha eski bir kod sürümünü kullanan bir düğüm Wasm yorumlayıcısını kullanır.

Peki, neden bu ikili kod yöntemini kullanıyorsunuz?

Substrat, aşağıdaki nedenlerden dolayı bu sistemi kullanır:

  • Sert çatallanmayı önlemek için geliştiriciler tarafından kullanılan numaralardan biridir.
  • Yüksek hız sağlar. 

Polkadot substrat ne kadar güvenli?

Protokolün ne kadar güvenli olduğunu anlamak için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

  • İlk olarak, doğrulayıcı düğümler, platform içinde çalışan tüm zincirler (röle zinciri ve parachainler dahil) için güvenlik sağlar. Düğümler tüm blokların geçerliliğini kontrol eder. Bir blok doğruysa, doğrulayıcılar ona onay mührünü verir.
  • Daha önce de belirtildiği gibi, doğrulayıcılar ekonomik olarak sistemin çıkarına davranmaya teşvik edilirler. İyi davranış size bir ödeme sağlarken, kötü davranış hissenizin kesilmesine neden olur.
  •  Parachain eklemek veya çıkarmak, daha fazla doğrulayıcı eklemenizi gerektirmez. Platformun güvenliği ve parachain sayısı birbirini dışlar. Öte yandan, artan sayıda parachain daha fazla kullanıcı çekecek ve bu da daha fazla kullanıcı etkinliği sağlayacaktır. Metcalfe Yasasına göre bu, genel ağ değerini de artırmalıdır. Daha fazla doğrulayıcı, genel ağ esnekliğini ve güvenliğini de artırır.
  • Son olarak, yeni zincirler, mevcut zincirlerin güvenliğini azaltmadan Substrate tarafından sağlanan korumayı doğal olarak kullanabilir.

Polkadot madeni para sonucu

İşte orada. Bu benzersiz özellikler, kısmen Polkadot’un blok zinciri alanındaki en umut verici ve iyi düşünülmüş projelerden biri olduğunu düşünmesinin nedenidir. Altta yatan teknoloji, oradaki en önemli ve göz alıcı projelerden biri olarak durumunu ortaya koyuyor. Polkadot’un gelecekte ne yapacağını görmek ilginç olacak.

BITCOIN & BLOCKCHAIN Sektöründe 2015 yılı itibari ile uzman kadrosu ile hizmet vermekteyiz. Amacımız doğru ve güncel BITCOIN Haberlerini günlük iletmektir.

Yazarın Profili