Teknoloji meraklısı ve dijital olarak sosyal dostu olarak, birçok mem, infografik, şakalar, sanat eserleri ve diğer dijital varlıkları ya eğlence amacıyla, bilgi edinmek ya da halkı bazı olaylardan haberdar etmek için akranlarımızla ve ailemizle paylaşıyoruz. .
Peki, bu varlıkların yaratıcısının kim olduğunu veya bu dijital mülkün gerçek kaynağının nerede olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu sorgulamaların cevabı NFT’de yatmaktadır .
Her şey 2017’de American Studio Larva Lab’ın Ethereum Blockchain’inde Crypto Punks adlı ilk non-fungible token piyasaya sürüldüğünde başladı. O zamanlar John Watkinson ve Matt Hall’dan oluşan iki kişilik bir ekipti. Aynı yıl, geldikten hemen sonra viral hale gelen Crypto Kitties adlı başka bir proje yayınlandı. 12,5 milyon dolarlık bir yatırım yarattığı söyleniyor.
Bu makalede, değiştirilebilir olmayan tokenlere dalacağız ve kitleler arasındaki popülaritesi, fungible olmayan tokenlerin nasıl yaratılacağı, NFT’yi farklı kılan özellikler, faydaları, riskleri ve yaklaşan geleceği ile birlikte nasıl başlayacağız.
NFT nedir
Fungible varlıklar veya takas edilebilirlik, benzer türde bir varlık veya mal ile ticaret yapma veya takas etme yeteneğine sahip bir öğeyi veya varlığı ifade ederken, takas edilemeyen varlıklar jetonları, Ethereum gibi bir blok zinciri geliştirmesinde mülkiyeti izlenebilen benzersiz dijital varlıklardır .
Değiştirilemez Jetonlar, yani NFT’ler, dijital varlıklar veya mallara sahip olmak için bir tür dijital sertifika veya resimler, sanal emlak, kartpostallar, videolar vb. Gibi çok çeşitli soyut ve somut öğeleri temsil eden bir varlıktır. NFT’ler kopyalanamaz veya benzer bir varlıkla eşitlenemez, çünkü her NFT varlığı kendi başına benzersizdir.
İşleri sizin için daha net hale getirmek için, bir oyun bileti örneğini ele alalım. Birine beyzbol maçı bileti verirseniz, o zaman belli ki beyzbol maçı biletini alırsınız. Sağ? O biri sana bir sinema bileti verirse, kabul edecek misin?
Cevap: Hayır, yapmayacaksınız, çünkü bir sinema bileti bir beyzbol maçı bileti kadar değerli olmayacak. Bu örneği NFT’nin yerine koyarsak, her beyzbol maçı bileti kendine özgü bir kimliğe sahip olduğundan, oyun bileti (bir NFT olan) herhangi bir biletle değiştirilemez veya takas edilemez.
Aynı durum, NFT jetonlarını benzer değer jetonlarıyla takas edemediğiniz veya takas edemeyeceğiniz NFT için de geçerlidir, çünkü her jeton birbirinden farklıdır ve kendi benzersizliği ve nadirliği vardır.
Değiştirilemez Jeton Örnekleri
Dijital bir koleksiyona sahip olmanın, pul veya nadir madeni para gibi fiziksel bir koleksiyon ürününe göre avantajları vardır. Her NFT, onu diğer NFT’lerden benzersiz kılan ve bir koleksiyon için orijinalliğin doğrulanmasını kolaylaştıran ayırt edilebilir bilgilerden oluşur.
Bir sanatçı için olduğu gibi, sahte koleksiyonların dolaşımını gereksiz kılar çünkü orijinal öğe yasal kullanıcısına kadar kolayca izlenebilir. Ayrıca, diğer kripto para birimleri ile karşılaştırıldığında, NFT’leri doğrudan kimseyle değiştiremezsiniz ve nedeni aynı – hepsi aynı değil / farklı. Örneğin, tek bir platformda iki NFC’niz varsa, koleksiyonun bir parçası olmalarına veya aynı boyut ve renge sahip olmalarına rağmen yine de aynı olmayacaklardır. NFT Projelerinden bazı örnekler görelim:
Blockchain Heroes – Kripto ve blockchain alanındaki kişilikler arasındaki benzerlikleri vurgulayan orijinal bir ticaret kartı serisidir.
Decentraland – Bu oyunda oyuncuların, kullanıcıların sahip olduğu sanal dünyayı satın almalarına izin verilir. Sanal alanın sahibi, mağazalar, reklamlar vb. İle dünyasından para kazanabilir.
Prospectors.io – Oyuncuların sahip olduğu varlıkların kendilerine blok zinciri şeklinde verildiği ve oyuncuların oyunlarına göre NFT kazandıkları blok zinciri tabanlı bir oyundur.
Gods unchained – Kartların serbestçe alınıp satılabilen NFT formunda olduğu bir dijital koleksiyon kart oyunu veya çevrimiçi tahsil kart oyunudur.
CryptoKitties – Kedileri yetiştirmeyi ve toplamayı içeren ünlü bir NFT oyunudur. Bu dijital kediler, NFT’leri her bir jetonun kendine özgü “başlıklara” sahip olduğu ana akıma taşıdı.
NFT’nin Tarihçesi – Nasıl ve Neden Başladı?
NFT’lerin ilk ortaya çıkışı etrafında bazı tartışmalar vardır. Renkli madeni paraların var olan ilk NFT’ler olduğu tahmin ediliyor. Renkli paralar, blok zincirindeki gerçek dünya varlıklarının tasviridir.
Renkli Madeni Paralardan bahsedilmesi, 2012 başlarında Yoni Assia tarafından “bitcoin 2.X (diğer adıyla Renkli Bitcoin) – ilk özellikler” başlıklı bir blog gönderisinden kaynaklanmıştır. Renkli Madeni Paraların deneyleri desteklediği ve NFT’ler için zemin hazırladığı söyleniyor.
Daha sonra Ethereum’da Nadir Pepes ticareti geldi ve bundan sonra nihayet Crypto Punks adlı ilk Fungible Token piyasaya sürüldü.
Daha sonra, Rare Bits adlı bir şirket, NFT’ler için bir pazar yeri ve değişim portalı olarak ortaya çıktı ve 6 milyon dolarlık yatırım topladı. NFT’lerin ideolojisi, bugünlerde Gamedex olarak bilinen ve ilk günlerde 800.000 $ ‘dan fazla para toplayan tahsil edilebilir bir kart oyununu mümkün kıldı. Halen Amerika’da Beeple adında bir dijital sanatçı, “Every day. 69 milyon dolara satılan İlk 5000 Gün ” ( 42329.453 ETH ). En önemli müzayede evlerinden bazılarında listelenen ilk NFT sanat eserlerinden biridir.
Ek olarak, yakın zamanda yapılan bir anlaşmada NBA ve Dapper Labs, ortaklaşa NBA TopShot Collectible ve Takas Edilebilir NFT tabanlı uygulamaların beta sürümünü piyasaya sürdü. 2018’den beri bunun üzerinde çalışıyorlar ve 2020’nin ilk yarısında piyasaya sürdüler. Koleksiyon, veri ve multimedya içeren jetonları paketler halinde bir araya getiriyor.
NFT’nin Ani Popülerliğinin Arkasındaki Neden
Zamanla, NFT’ler çok sayıda endüstride kullanılmaktadır ve bugün genellikle ERC-721’e dayalı Ethereum Tokenları olarak bilinirler. Bugünlerde NFT’leri popüler yapan birçok harika özellik:
- NFT’nin tüm verileri Blockchain’de güvenli bir şekilde saklanır, bu da tokenlerin ne olursa olsun asla kaldırılamayacağı, yok edilemeyeceği veya kopyalanamayacağı anlamına gelir.
- NFT’ler için ana değer kaynağı kıtlıklarıdır. Her ne kadar NFT geliştiriciler bir yapabilirsiniz jeton sonsuz sayıda, onların değerini korumak için kasten sınırlı tuttu ediyoruz.
- NFT’ler tamamen bölünmezdir, bu da Bitcoins gibi daha küçük değerlere bölünemeyecekleri anlamına gelir.
- Blockchain’in yetenekleriyle, NFT’ler kolayca gerçek sahiplerine kadar takip edilebilir ve üçüncü taraf doğrulama ihtiyacını sonsuza kadar ortadan kaldırır.
* Eğlenceli Bilgi * Bitcoinler tamamen değiştirilebilirdir ve takas sonrasında bile standart bir değer korunarak takas edilebilir. NFT’ler, Monero, Ethereum ve Bitcoin gibi normal kripto para birimlerinden farklı olarak başkalarıyla doğrudan değiştirilemez.
NFT’lerin Uzak Özellikleri – Neleri İçerir?
1. Birlikte Çalışamaz
NFT’ler standart ERC-721’i takip ettiklerinden, birlikte çalışamaz oldukları kabul edilir, bu da içlerinde depolanan bilgilerin herhangi bir şekilde değiştirilemeyeceği veya kullanılamayacağı anlamına gelir.
2. Nadir
Şu anda, toplam NFT sayısı dünyada çok az ve çok az. Bu onları sadece nadir yapmakla kalmaz, aynı zamanda değerlerini de yükseltir. Basit bir ifadeyle, NF sayısı ne kadar azsa, o kadar pahalı olur.
3. Yıkılmaz
NFT’ler, Blockchain aracılığıyla depolanır ve yönetilir, bu da onlar için daha yüksek bir güvenlik seviyesi sağlar. Bu, ne pahasına olursa olsun asla yok edilemeyecekleri veya kaldırılamayacakları anlamına gelir.
4. Bölünemez
Değiştirilemez tokenlerin bir kısmını (diğer kripto para birimlerinin aksine) kimseye gönderemezsiniz çünkü bunlar değiştirilebilir değildir ve tanımlanmış bir değere sahip değildir. Örneğin, bir bitcoin transferden sonra aynı değere sahip olacak, ancak NFT olmayacak.
5. Benzersiz
Gerçek sanat eserleri ile rezonansa giren NFT’ler, kalabalığın dışında kalmak ve bir sanatın gerçekliğini belirlemek için blockchain kullanır. Ayrıca, orijinal öğeleri çoğaltılmış kopyalarından ayırt etmenize de olanak tanır.
NFT’ler, bir blok zincirinde yönetilen benzersiz kripto belirteçleridir. Bu nedenle, blok zinciri, bir koda ve benzersiz bir kimliğe sahip olan her NFT’nin sahipliğini ve işlem geçmişini ve başka hiçbir belirtecin kopyalayamayacağı diğer meta verileri izleyen merkezi olmayan defter görevi görür.
NFT oluşturma süreci, uygun araçlar ve destek yardımıyla sözleşmeli blok zincirleri aracılığıyla yapılabilir. Ethereum, yaygın olarak kullanılan ilk EOS, NEO’lardan biriydi ve şimdi NFT standartlarını da içeriyor. Akıllı sözleşmeleriyle birlikte belirteçler , sahibinin kimliği vb. Gibi ayrıntılı bilgilerin eklenmesine izin verir.
Bu süreç, NFT’lere dijital medya ile birleştiğinde onu çekici kılan kıtlık ve telif hakkı özelliklerini sağlar:
Kıtlık
Kıtlık hakkında konuştuğumuzda, mal sahibinin mal varlığının kıtlığına karar vereceğini kastediyoruz. Örneğin, herhangi bir spor etkinliğine veya konsere bir bilet örneği alırsak, o zaman orada kaç bilet satılacağına mal sahibi karar verir. NFT’de olduğu gibi, içerik oluşturucu orada kaç kopya olması gerektiğine karar verebilir. Yani bu kopyalar, her birinde küçük bir farkla orada.
Başka bir örnekte, sahibi yalnızca bir tane NFT jetonu oluşturabilir, bu da onu nadir bulunan özel bir koleksiyon haline getirir. Her durumda, NFT’nin her biri, birbirine benzeyen ancak benzersiz bir şekilde farklı olan her kumaş veya bilet üzerindeki barkod gibi kendi benzersiz kimliğine sahip olacaktır.
Telif hakları
NFT’ler, sahipliğin doğrulanması ve NFT’lerin devredilebilirliğinin yönetilmesi gibi olasılıkları yöneten yazılım koduyla (akıllı sözleşmeler olarak adlandırılır) kodlanır. Ayrıca, NFT’ler, çeşitli uygulamaları ve işlevleri içeren (aynı zamanda NFT’nin diğer dijital varlıklara bağlanmasını da içeren) herhangi bir yazılım uygulaması gibi sahiplik ve devredilebilirliğin temellerinin ötesinde programlanabilir.
Örneğin, bazı NFT’lerin NFT’nin herhangi bir satışı için ödenen miktarın bir payını otomatik olarak tahsis etmesini sağlayacak şekilde akıllı bir sözleşme oluşturulabilir, yani telif ücretlerini asıl sahibine ödeyebilir.
Biri bir NFT oluşturduğunda, NFT’nin yönetildiği blok zincirine eklenen NFT’nin özelliklerini yöneten akıllı anlaşma kodunu oluşturur. Ethereum (yerleşik ERC-721 ve ERC-1155 akıllı sözleşme ilkeleriyle), Flowchain ve Wax dahil olmak üzere NFT’leri işlemek için çok sayıda blok zinciri kullanılabilir ve bunların tümü benzer süreçlerden yararlanır. Belirgin bir şekilde, belirli NFT pazarları belirli blok zincirleri ile çalışır, bu nedenle NFT için kullanılacak blok zinciri seçimi, doğru kararlar alınmazsa satıcı için gerçek sonuçlara sahip olabilir.
Değiştirilemez Jetonlar Birden Fazla Sektörde Kullanım Vakaları
1. Oyun
Oyunların çoğu, ekosistemlerinde kullanıcıların ilerlemelerini kolaylaştırmasına yardımcı olan sanal para birimine sahiptir. Bununla birlikte, çok sayıda satın alınmış emtiaya sahip hesapların, sürekli genişleyen ve düzenlenmemiş bir pazarda büyük bir talebi var. NFT’lerin farklı kullanımları, oyuncuların oyun içi koleksiyon parçalarını uygun doğrulama ve güvenlikle kolayca takas etmelerini sağlayacaktır.
2. Dijital Varlıklar
Ev planları, modeller, temalar ve alanlar gibi dijital varlıklar için NFT’ler kesinlikle mükemmel bir eşleşmedir. Dahası, Decentral Land gibi oyunlarda dijital gayrimenkuller bu günlerde popüler hale geliyor. Oyuncuların sanal bir dünyada bir dizi alan satın almalarına ve geliştirmelerine olanak tanır. NFT’nin eklenmesi, orijinal yaratıcıların bu öğelere kadar izlenebilmesini sağlayabilir.
3. Kimlik Hırsızlığı
Tıbbi kayıtlar ve akademik yeterlilikler gibi kimliği temsil eden ve dijitalleştirilebilen şeyler, kimlik hırsızlığını önlemek için NFT’lerden yararlanabilir. Dahası, dijital sanatçılar bunu sanat eserlerini dönüştürmek ve onlar için benzersiz telif hakkı oluşturmak için kullanabilirler. Sahte ürünlerin orijinalinden ayrılmasına da yardımcı olur.
4. Dijital Koleksiyon Ürünleri
NFT’lerin nadir olması ve en büyük kullanımlarını koleksiyon ve sanatta bulmaları hiç de akıllıca değil. Bu simgenin eklenmesiyle, bir koleksiyon parçasının veya sanat eserinin gerçekliği ve sahipliği kolayca doğrulanabilir. Bu aynı zamanda bir sanatçının çalışmalarının kötüye kullanılmasını veya korsanlanmasını önlemesine izin verir. NFT şimdiden kartlarda ve ürünlerde kullanılmaya başlandı.
5. Kimlik ve Sertifikasyon
NFT’ler, bir varlık veya bunlara programlanmış iyi bir ürün hakkında benzersiz bir bilgi kümesi içerir. Bu, onları sertifika, kimlik, nitelik ve lisans vermek için mükemmel bir eşleştirme yapar. Kimlik veya sertifika, kaynağa kadar izlenebilir hale getirmek için bir NFT olarak doğrudan blok zinciri aracılığıyla verilebilir.
NFT kavramları net olduğunda, değişim için güçlü bir güç haline gelen akıllı sözleşmelerden oluşan bir blok zincirinin faydalarını açıkça görebiliriz.
Değiştirilemez Jetonların Faydaları
Mülkiyet Hakları
Değiştirilemez bir jeton, hem dijital dünyada hem de gerçekte olağanüstü bir şeyi ele almak için kullanılabilir. Bu, dijital dünyada koleksiyon ve oyun oynamak için kullanıldı (birisinin belirli bir CryptoKitty veya öğe iddia ettiğini gösterir), ancak benzer şekilde gerçek dünyadaki benzersiz öğelere de uygulanabilir – evler, araçlar, işçilik veya hatta potansiyel olarak kişilikler gibi. Aynı şekilde, belirli durumlarda veya uçakla seyahat biletleri için Airbnb’ye erişim sağlayarak belirli erişime izin vermek için de kullanılabilir.
Özelleştirme Yaklaşımı
Değiştirilemeyen belirteçler, güvenli olmayan diğer belirteçlerden farklı olabilir. Akıllı anlaşmalar / sözleşmeler ve fungible token’lar, fungible olmayan tokenlerin işlevlerinin bir bölümünü muhtemelen hayata geçirebilir. Bununla birlikte, değiştirilemez token piyasasında, tüm bilgiler token tarafından tutulur.
Jeton, kendisine tahsis edilmiş, ad ve sahiplik gibi standart seçenekleri içerebilecek ek bilgilere sahip olabilir, ancak jetonun geçmişi ve ilgili veriler gibi alanlara genişletilebilir – jetonun temsil ettiği evin bir görüntüsü, önceki sahipleri jetonun temsil ettiği bir araç veya jetonun temsil ettiği benzer bir model tipine sahip bir oyundaki karakter görünümlerinin sayısı.
Güvenli Ticaret
Genel olarak, fiziksel veya dijital öğelerin mülkiyetinin devredilmesi dolandırıcılık riski taşır ve bu nedenle, yürütülmesi zordur veya bazen temelde izin verilmez. Blok zincirinin güvenliği ve değiştirilemeyen belirteçlerin benzersizliği sayesinde, belirteç tarafından ele alınan herhangi bir şeyi takas etmek çok daha az karmaşık ve daha etkili bir süreç olacaktır. Bir belirteç olarak, öğelerin sahiplik sorumluluğunun platformlar arasında aktarılmasına ve hatta oyunlar veya NFT pazarları gibi çeşitli hizmetler arasında birlikte çalışmasına izin verebilir.
NFT’nin özellikleri söz konusu olduğunda karışık bir özellik çuvalı vardır. Her faydada, bunu kanıtlamak için dikkate alınması gereken riskler vardır.
NFT ile İlişkili Riskler
Değerlemeler
Herhangi bir tahsil edilebilir ürüne benzer bir NFT satın almak, değeri yükselen riskli bir bahistir. Blockchain varlık tokenleştirme ticaret kartlarından veya gerçek bir varlık satın almanın aksine, NFT’ler gelecek vadeden bir pazardır, bu nedenle dijital varlıklarda benzer bir talep olacağının garantisi yoktur.
Satın aldığınız NFT için talep yoksa, değeri düşen veya satılamayan bir şey için muazzam bir meblağ ödeyebilirsiniz. Kendi NFT’nizi de yapabilirsiniz ancak zamanınızı ve paranızı boşa harcamanıza neden olabilecek bir alıcı güvencesi yoktur.
Depolama
NFT’deki satışlar, sahipliği gösteren blockchain teknolojisi ile kaydedilir. Gerçek NFT’ler, Pazar yerleri ve Açık Deniz veya Rarible gibi platformlar aracılığıyla yapılır ve depolanır.
Herhangi bir şans eseri bu platformlar kapanırsa, işe erişim seçeneğinizin olacağına dair hiçbir güvence olmayacaktır. Bu, bir duvara asılı fiziksel bir sanat eserine veya oyun biletleri veya sadece kaybolmayacak ticaret kartlarına sahip olmaktan daha az güvenli hale getirir.
Yönetmelik
NFT’lerin düzenlemesi yoktur, bu nedenle çok fazla güven gerekir. Satın aldığınız NFT’nin benzersiz bir sanat eseri veya eser olduğuna ve başka bir yerden kopyalanmadığına veya bir telif hakkı sorunuyla karşılaşabileceğinize inanmanız gerekir.
Ayrıca, düzenleyiciler ve yöneticiler bu gelişen işle ilgili endişelenirlerse, platformlarda kısıtlamalar ve toplayıcıların ne kadar katkıda bulunabileceği konusunda sınırlamalar olabilir. Bu, NFT belirteci piyasa değerinin düşmesine yol açabilir .
Sıcak Patates Etkisi
NFT oyunları “sıcak patates” etkisine sahip olabilir. Bu, oyuncuların kar için satmak için bir varlık satın aldığı anlamına gelir, ancak piyasa çökerse, büyük bir kayba yol açabilir.
Örneğin, bir oyun kılıcınız var ve onu daha önce olduğundan daha yüksek bir fiyata satmaya can atıyorsunuz. Şimdi mesele şu ki, birisi satın almaya istekli olduğu sürece kar elde edersiniz, ancak varlığı satın alacak kimse yoksa veya piyasa çökerse, o zaman zarara uğrarsınız.
NFT’lerin Geleceği
Riskler ne olursa olsun, gelecek NFT’ler için umut verici görünüyor çünkü onlar için toplam pazar, Temmuz 2020’nin sonunda 100 milyon doları aştı. Kripto endüstrisindeki uzmanlar, yeni kripto kullanıcılarının% 40’ının giriş noktası olarak NFT’leri kullanacağını bile tahmin ediyor.
Merkezi olmayan finans endüstrisinin değeri 4 milyar doları aştığında, NFT alanının önümüzdeki günlerde katlanarak büyüyeceği açıktır.
Götürmek
Hâlâ gelişiminin erken aşamasında olduğunu zaten anlamış olabilirsiniz. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda NFT’ye dayalı çok sayıda son teknoloji platformu kolayca bekleyebilirsiniz.
Şimdiki zamandan bahsedersek, Crypto Kitties ve oyunlardan dijital kimliğe, boyamaya ve diğer kullanım alanlarına geçiş yapıyor. Bu, pazarın deneme açısından hala ham olduğu anlamına gelir. Yeni çağdaki bir girişimci için bu, sektörlerine girme ve bu alana hükmetme fırsatlarıyla dolu bir fırsat anlamına gelir. Yardım etmek için buradayız. NFT tabanlı proje fikrinizi bizimle paylaşın .