En azından sıradan insanlardan, kripto hakkında duyduğunuz yaygın bir kaçınma, bunun çok ‘karmaşık’, ‘anlaması zor’, ‘anlaşılmaz’ olmasıdır. Teknik düzeyde bu görüş anlaşılabilir, ancak kripto para birimlerinin yerine koymayı/tamamlamayı amaçladığı fiat para birimlerinin de biraz karmaşık, anlaşılması zor ve opak olduğu gerçeğini görmezden geliyor.
Elbette herkes bir doları veya bir avroyu nasıl harcayacağını bilir, ancak çok az insan cüzdanlarındaki nakit paranın altında yatan para sisteminin gerçekte nasıl çalıştığını anlıyor. Bunun en açık örneklerinden biri , Birleşik Krallık’ta 2014 yılında gerçekleştirilen ve milletvekillerinin yalnızca %10’unun (yani yasa yapmaktan sorumlu kişilerin) kredi veya kredi verirken çoğu paranın ticari bankalar tarafından yaratıldığını bildiğini gösteren bir ankettir. %71’i sadece hükümetin veya merkez bankasının yeni nakit basma yetkisine sahip olduğunu düşünüyor.
Bu, fiat para sistemiyle karşılaştırıldığında, kriptonun (en azından ekonomik düzeyde) düşündüğünüz kadar anlaşılmasının zor olmadığını vurgular. Ve Cryptonews.com ile konuşan bir dizi uzmana göre, itibari para ve kripto en az bir şekilde karşılaştırılabilir: fiat, bitcoin (BTC) veya diğer kripto para birimlerinden daha fazla ‘temel’ değere sahip değildir ve her ikisinin de değeri şuna bağlıdır: eşit ölçüde talep ve güven.
Farklı Karmaşıklık Türleri
‘Bitcoin/kripto çok karmaşık’ argümanının bazı varyasyonlarıyla karşılaştığınızdan şüpheniz olmasın. Mark Cuban ve John McAfee gibi görünüşte sempatik gözlemciler bile son yıllarda böyle bir aşırı karmaşıklığın kriptoyu yaygın olarak benimsenmekten alıkoyacağını savunarak bunu başardılar.
Bununla birlikte, bu görüşün savunucularının çoğu, Bitcoin ve kripto para biriminin iki farklı yönünü birleştirir. Yani, Bitcoin ve diğer madeni paraların teknik karmaşıklığına (yani kriptografik, blok zinciri tabanlı yönüne) bakarlar ve bu karmaşıklığın makroekonomisine de geçtiğini varsayarlar.
NYU Stern School of Business’ta Teknoloji, Operasyonlar ve İstatistik Doçenti olan Hanna Halaburda’nın açıkladığı gibi, bu görüş yanlıştır .
“Kripto para birimleri ve fiat para farklı şekillerde karmaşıktır. Fiat Cash’in kullanımı kolaydır (en azından modern türü), çünkü neye sahip olduğunuzu ve ne harcadığınızı görürsünüz, ”diyor.
“Buna karşılık, kripto para birimleri para politikalarında (yeni madeni para basımı) çoğunlukla çok basittir. Ancak kullanımları daha karmaşıktır – örneğin, cüzdanlarınızın parolalarını hatırlamanız gerekir; Alıcının adresini yanlış kopyalarsanız, para kaybolabilir ve bunu düzeltmek için arayacak kimse yoktur” diye ekliyor.
Gerçekten de, Bitcoin’in para sistemini kavramak olağanüstü derecede kolaydır: Her yeni blokta (azalan bir oranda) yeni BTC, maksimum 21 milyon mayınlı bitcoin arz sınırına ulaşana kadar verilir. İşte bu, oysa Amerika Birleşik Devletleri’ndeki veya başka herhangi bir ülke veya bölgedeki para politikası yalnızca sürekli değişmekle kalmaz, aynı zamanda birden çok karmaşıklık katmanından oluşur (örneğin, M0, M1, M2 ve diğer para türleri).
Aynı zamanda, çoğu endüstri katılımcısı, kriptonun görünüşte karmaşık kullanıcı arayüzlerinin ve deneyimlerinin zamanla daha az karmaşık hale getirileceğinden emindir.
Blockchain Coinvestors’ın ortağı ve Quantum Economics’in Baş Kripto Analisti Lou Kerner, “Teknolojinin İnternet’i ana akım olacak kadar kolay kullanmak için gelişmesi gibi, kripto teknolojisi de ana akım benimseme yolunda evrim geçiriyor” diyor .
Kerner ayrıca blok zinciri teknolojisinin açıklığı ve değişmezliği nedeniyle kripto para biriminin olağanüstü şeffaf olduğuna ve şu ana kadar tam olarak kaç bitcoin basıldığını bildiğimize dikkat çekiyor. “Dün ne kadar para basıldığı hakkında hiçbir fikrimiz yok” diye ekliyor.
Philip Gradwell, Baş Ekonomi Chainalysis , bu noktada hemfikir.
“Kripto para biriminin opak olduğu yaygın bir yanılgıdır. Aslında, halka açık blok zinciri defterleri üzerinde çalışıyor ve değer transferinin en şeffaf biçimlerinden biri” diyor Chainalysis gibi araştırma firmalarının ilk etapta var olmasını sağlayan kripto para biriminin şeffaflığı olduğunu da ekliyor. .
Şunu da belirtmekte fayda var ki, bir şeyin anlaşılması zor olduğu için (en azından teknik düzeyde), bu, insanların onu kullanamayacağı veya kullanmak istemeyeceği anlamına gelmez.
“Eski para sistemini anlamak inanılmaz derecede zor. Çoğu insan bunun nasıl çalıştığına dair bir ipucuna sahip değil. Ancak bir Toyota’nın onu sürmek için nasıl çalıştığını anlamanıza gerek yok ve aynı şey dolar banknotu veya yen banknot veya pound mevduat için de geçerli” diyor kripto ekonomisti JP Koning.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Facebook , Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Temel Değer?
Kripto para birimleriyle ilgili bir diğer yaygın şikayet, temel değerden yoksun olmalarıdır. Bu doğru olabilir, ancak aynısı itibari para birimleri için de söylenebilir.
“Fiat paranın, isimleriyle, altta yatan, temel bir değeri yoktur. Onu yayınlayan hükümetin politikaları tarafından ‘desteklenir’. Ve bu, birçok itibari para birimi için etkili bir strateji oldu” diyor Hanna Halaburda.
Halaburda, fiat para birimlerinin belirli bir ülkede vergi ödemek zorunda oldukları için temel değere sahip olarak görüldüğünü, bu nedenle en azından vergi ödeme döneminde her zaman talep olacağını ekliyor. Ancak “bunun dışında, itibari paranın yalnızca insanlar diğer insanların yakın gelecekte değerli olduğuna inanacaklarına inandıkları için değeri vardır” diye ekliyor.
Halaburda, bitcoin’i “nihai fiat para (ifadenin gerçek anlamıyla)” olarak ifade eder, ancak temel bir değeri olmadığını iddia eden insanlarla aynı fikirde değildir.
“Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, onlardan önce mevcut olmayan bir hizmet sunuyor – neredeyse anonim çevrimiçi işlemler. Bence bu, Bitcoin’in temel değeridir ”diyor.
Lou Kerner ayrıca kripto para birimlerinin en az itibari para birimleri kadar temel değere sahip olduğunu öne sürüyor ve bu onun görüşüne göre kesinlikle hiçbiri değil.
“Fiat ve bitcoin değerine arz ve talebe göre karar verilir. Destekleyecek bir şey de yok” diyor.
Bununla birlikte, itibari para birimleri söz konusu olduğunda, temel bir değer tabanının olmaması, en azından bazılarının tüm değerlerini kaybetmesine neden olacaktır.
“Çünkü insanlar artık değeri olmadığına karar verene kadar daha fazla itibari para yaratıyorlar. Bitcoin’in çözdüğü şey bu, ”diyor Kerner.
Kanada’daki Uluslararası Yönetim İnovasyon Merkezi’nde Küresel Ekonomi Departmanı Direktörü Domenico Lombardia’ya göre fiat para birimleri, tamamen merkez bankasına ve/veya onları çıkaran hükümete olan güvene bağlı oldukları için gerçek değerden yoksundur.
“Farklı merkez bankaları, değişen derecelerde güven yaratır. İkincisi, hukukun üstünlüğünün ve bir merkez bankasının faaliyet gösterdiği daha geniş kurumsal çerçevenin en sıkı standartları karşıladığı sistemlerde en yüksek olanıdır ” diyor .
Lombardia, herhangi bir kripto para biriminin itibari para ile rekabet edebilmesi için sıradan kullanıcıda güven oluşturabilecek bir çerçeve geliştirmesi gerektiğini savunuyor. “Bir tür düzenleme ve denetim olmadan bu başarılamaz” diyor.
Ancak kriptodaki herkes fiat para birimlerinin temel değerden yoksun olduğu konusunda hemfikir değil, JP Koning tipik merkez bankasının genellikle yeni para verirken varlık satın aldığına işaret ediyor.
“Bu varlıkları, çıkardığı her bir para birimini geri almak için kullanabilir, böylece para biriminin değerini güçlendirebilir. Ve eğer ekstra yardıma ihtiyaç duyarsa, merkez bankası ulusal hükümetten merkez bankası kasasını artırmak için bir miktar vergi geliri isteyebilir” diyor.
Tabii ki, bu sadece baz parayı (M0 veya merkez bankaları tarafından tutulan ve çıkarılan para) kapsar, Bank of England 2014 yılında banka mevduatlarının dolaşımdaki paranın %97’sini oluşturduğunu belirtmiştir. Ayrıca, kredi şeklinde “banka mevduatlarının çoğunlukla ticari bankaların kendileri tarafından oluşturulduğunu” belirterek, bu tür parayı destekleyen tek şeyin onu iade etme borç yükümlülüğü olduğunu ima etti.
Kullanıcı Arayüzleri
Çok az insanın bunun farkında olması – ticari bankaların bir ülkenin para arzının çoğunu oluşturduğu – fiat para sisteminin en az kripto kadar gizemli ve opak olduğu gerçeğini umarız pekiştirmelidir.
Elbette, kripto para birimleri teknik düzeyde karmaşıktır, ancak ATM’leri, mobil bankacılık uygulamalarını vb. destekleyen arka uç sistemleri de öyle. Bu tür bir karmaşıklık, itibari para birimlerinin kullanılmasını engellemez ve aynı zamanda, en azından kullanıcı arayüzlerinde gezinmek daha kolay hale gelir gelmez, kripto para birimlerinin de kullanılmasını durdurmazlar.
Sorumluluk Reddi: Burada ifade edilen görüş yatırım tavsiyesi değildir – sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bitcoingazete.com’un görüşünü yansıtmamaktadır. Her yatırım ve ticaret risk içerir, bu nedenle karar vermeden önce daima kendi araştırmanızı yapmalısınız. Kaybetmeyi göze alamayacağınız parayla yatırım yapmanızı önermiyoruz.
Kaynak : cryptonews.com