Solana, hızlı işlemlere ve yüksek verime odaklanan bir blok zinciri ağıdır. Hızını artırmak için işlemleri sipariş etmek için benzersiz bir yöntem kullanır. Kullanıcılar, ağın yerel kripto para birimi olan SOL ile işlem ücretlerini ödeyebilir ve akıllı sözleşmelerle etkileşime girebilir.
Giriş
Blockchain teknolojisi söz konusu olduğunda, ölçeklenebilirlik oradaki en büyük zorluklardan biridir. Bu ağlar büyüdükçe, genellikle işlem hızı ve onay süreleri açısından sınırlamalarla karşılaşırlar. Solana, güvenlik veya ademi merkeziyetçilikten ödün vermeden bu sınırlamaların üstesinden gelmeyi amaçlıyor.
2017 yılında Solana Labs’den Anatoly Yakovenko tarafından kurulan Solana blok zinciri, işlemleri doğrulamak için yeni bir yöntem benimsiyor. Bitcoin, Ethereum ve diğer birçok proje ölçeklenebilirlik ve hız sorunlarından muzdarip. Geçmiş Kanıtı (PoH) olarak bilinen bir yöntemi kullanan Solana blok zinciri, saniyede binlerce işlemi gerçekleştirebilir.
Solana nasıl çalışır?
Solana, üçüncü nesil bir Proof of Stake blok zinciridir. Proof of History adlı bir işlemin zamanını belirlemek için güvenilir olmayan bir sistem oluşturmanın benzersiz bir yolunu uygulamıştır.
İşlem sırasını takip etmek, kripto para birimleri için son derece hayati öneme sahiptir. Bitcoin bunu, işlemleri tek bir zaman damgasıyla bloklar halinde toplayarak yapar . Her düğüm, diğer düğümlerle fikir birliği içinde bu blokları doğrulamalıdır. Bu işlem, düğümlerin ağ genelinde bir bloğu onaylaması için önemli bir bekleme süresi ekler. Solana bunun yerine farklı bir yaklaşım benimsiyor. Hadi daha yakından bakalım.
Tarihin Kanıtı nedir?
Solana, olaylar ve işlemler bütün olan karma SHA256 karma işlevi kullanılarak. Bu işlev bir girdi alır ve tahmin edilmesi son derece zor olan benzersiz bir çıktı üretir. Solana, bir işlemin çıktısını alır ve bir sonraki karma için girdi olarak kullanır. İşlemlerin sırası artık karma çıktıya dahil edilmiştir.
Bu karma işlemi, uzun ve kesintisiz bir karma işlem zinciri oluşturur. Bu özellik, bir doğrulayıcının geleneksel bir zaman damgasına ihtiyaç duymadan bir bloğa eklediği açık ve doğrulanabilir bir işlem sırası sağlar. Hashing ayrıca tamamlanması için belirli bir süre gerektirir, yani doğrulayıcılar ne kadar zaman geçtiğini kolayca doğrulayabilir.
Proof of History, Bitcoin’in Proof of Work konsensüs mekanizmasının bir parçası olarak kullandığı süreçten farklıdır . Bitcoin’deki bloklar, büyük sırasız işlem gruplarıdır. Her BTC madencisi , yerel saatlerine göre kazdıkları bloğa saat ve tarih ekler. Zaman diğer düğümlere göre farklılık gösterebilir ve hatta yanlış olabilir. Düğümler daha sonra zaman damgasının geçerli olup olmadığını anlamalıdır.
Doğrulayıcılar, işlemleri bir karma zincirinde sipariş ederek, her blokta daha az bilgi işler ve iletir. İşlemlerin en son durumunun karma sürümünün kullanılması, yeni bir bloğun onaylanma süresini büyük ölçüde azaltır.
Proof of History’nin bir fikir birliği mekanizması olmadığını anlamak önemlidir. Bunun yerine, işlemlerin sırasını onaylamak için harcanan zamanı iyileştirmenin bir yoludur. Proof of stake ile birleştirildiğinde, bir blok için bir sonraki doğrulayıcıyı seçmek çok daha kolaydır. Düğümlerin işlem sırasını doğrulamak için daha az zamana ihtiyacı vardır, bu da ağın yeni bir doğrulayıcıyı daha hızlı seçtiği anlamına gelir.
Solana’nın temel özellikleri
Bloglarına göre Solana ekibi, blok zincirinin merkezi bir sistemin yetenekleriyle eşleşmesine yardımcı olmak için sekiz temel teknik özellik geliştirdi. Proof of History belki de en dikkate değer olanıdır, ancak ayrıca şunlar da vardır:
- Tower BFT — Pratik Bizans Hata Toleransının PoH için optimize edilmiş versiyonu
- Türbin — bir blok yayılım protokolü
- Gulf Stream — Mempool’suz işlem yönlendirme protokolü
- Sealevel — Paralel akıllı sözleşmelerin çalışma zamanı
- Pipelining — doğrulama optimizasyonu için bir İşlem İşlem Birimi
- Cloudbreak — Yatay Ölçekli Hesaplar Veritabanı
- Arşivciler — Dağıtılmış defter depolama
Bu özellikler, 400 ms’lik blok sürelerine sahip ve saniyede binlerce işlem gerçekleştiren yüksek performanslı bir ağ oluşturur . Bunu perspektife koymak için, Bitcoin’in blok süresi yaklaşık 10 dakika ve Ethereum yaklaşık 15 saniyedir.
SOL sahipleri, blok zincirinin PoS konsensüs mekanizmasının bir parçası olarak tokenlerini stake edebilirler. Uyumlu bir kripto cüzdanı ile, ağın işlemlerini işleyen doğrulayıcılarla jetonlarınızı stake edebilirsiniz. Başarılı bir doğrulayıcı daha sonra bazı ödülleri stake edenlerle paylaşır. Bu ödül mekanizması, doğrulayıcıları ve yetki verenleri ağın çıkarına hareket etmeye teşvik eder. Mayıs 2021 itibariyle, Solana’nın yaklaşık 900 doğrulayıcısı var ve bu da onu oldukça merkezi olmayan bir ağ haline getiriyor.
SOL jetonu nedir?
SOL, Solana’nın bir yardımcı program belirteci olarak çalışan yerel kripto para birimidir. Kullanıcıların transfer yaparken veya akıllı sözleşmelerle etkileşimde bulunurken işlem ücretlerini ödemek için SOL’ye ihtiyaçları vardır . Ağ, deflasyonist modelinin bir parçası olarak SOL’u yakar. SOL sahipleri ayrıca ağ doğrulayıcıları olabilir. Ethereum gibi Solana da geliştiricilerin akıllı sözleşmeler oluşturmasına ve blok zincirine dayalı projeler oluşturmasına olanak tanır.
SOL, SPL protokolünü kullanır. SPL, Ethereum’daki ERC20’ye benzer şekilde Solana blok zincirinin belirteç standardıdır. SOL belirtecinin iki ana kullanım durumu vardır:
- Ağ veya akıllı sözleşmeler kullanılırken oluşan işlem ücretlerinin ödenmesi.
- Proof of Stake konsensüs mekanizmasının bir parçası olarak belirteçleri stake etmek.
Solana üzerine inşa edilen DApp’ler de yeni SOL kullanım durumları yaratıyor. Örneğin Chainvote, oy vermek için SOL tokenlerini kullanarak kurumsal yönetim için (merkezi olmayan finans) bir DeFi oylama uygulaması oluşturuyor. Solana’nın fiyatı 2021’in ilk iki çeyreğinde neredeyse 30 kat artış göstererek onu yatırımcılar ve spekülatörler arasında popüler bir seçim haline getirdi.
SOL nasıl saklanır?
SOL jetonlarını sollet.io kripto cüzdanında (Serum Academy tarafından geliştirilen), mobil cihazlar için Trust Wallet’ta ve diğer SPL destekli cüzdanlarda saklayabilirsiniz . SOL’unuzu stake etmek istiyorsanız, stake etmeyi destekleyen bir cüzdan kullanmanız gerekecektir. SolFlare cüzdanını veya Solana komut satırı araçlarını kullanabilirsiniz. Cüzdanınız, bir stake hesabı oluşturmanıza ve SOL tokenlerinizi bir doğrulayıcıya devretmenize izin verecektir.
Kapanış düşünceleri
Nispeten yeni bir proje olan Solana, hız ve ölçeklenebilirlik açısından vaat ettiği faydaları sağladı. Token fiyatı da iyi performans göstererek yatırımcıların ilgisini çekti. Bununla birlikte, ağın kendisinin benimsenmesi ve kullanılması hala emekleme aşamasındadır.
Solana’nın yoğun trafiğini ve daha fazla kullanım vakasını görene kadar, hızının kripto para dünyasında çok fazla fark yaratıp yaratmadığını bilemeyeceğiz. Hızlı bir ağa sahip olmak iyidir, ancak bunun faydaları ancak daha fazla insan onu daha fazla kullanmaya başladığında ve daha fazla kullanım örneği gördüğümüzde ortaya çıkar.